По-възрастните пациенти, хоспитализирани с пневмония, са с повишен риск от инсулт, инфаркт или достигане до летален изход, вследствие на сърдено заболяване, сочат данните на ново проучване. 
 
Според изследователите най-висок е рискът през първия месец, след преболедуваната пневмония. През следващите години той е с 1,5 пъти по-висок за споменатата група хора. 
 
Д-р Сачин Йенде от Университета в Питсбърг пояснява, че дори само един случай на пневмония може да има последствия в продължение на няколко месеца или година. Той допълва, че пневмонията е сред сериозните усложнения на грипа. Профилактиката би могла не само да предпази от инфекции с грипните вируси, но и да предотврати последващи сърдечни заболявания и инсулт
 
Учените обясняват, че предишни проучвания също установяват подобна връзка. Причината за това не е напълно ясна, но учените имат теория, че белодробното заболяване отключва възпалителни процеси в сърцето и кръвоносните съдове, което повишава риска от инсулт и сърдечни болести. 
 
Екипът на Йенде събира данни от близо 6 000 души, които са над 65-годишна възраст. Те са участвали в предишно проучване относно сърдечносъдовото здраве. Анализират се и участници от друго проучване, което оценява риска от атеросклерозата. В него участие взимат около 16 000 души. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Доброволците в проучването за сърдечносъдовото здраве биват наблюдавани за период от 10 години. 591 от тях са хоспитализирани с пневмония, а 206 претърпяват сърдечен удар, инсулт или стигат до фатален край, вследствие на сърдечно заболяване. 
 
Сред участниците във второто проучване се установяват 680 случая на пневмония. От тях 112 претърпяват инфаркт, инсулт или стигат до летален изход, вследствие на сърдечна болест. 
 
Данните от анализа на двете проучвания са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.