Пневмонията е инфекция в единия или двата бели дроба. Причинява се от бактерии, вируси или гъбички, като бактериалната пневмония е най-разпространеният тип сред възрастните. Болестта протича като възпаление авеолите, чиято функция е свързана с газовата обмяна. Поради това, че започват да се пълнят с течност или гной, дишането се затруднява.

 

Симптомите варират от леки до животозастрашаващи, като най-честите включват кашлица, треска, потене и болки в гърдите. Основните видове пневмонии се класифицират според причинителя на инфекцията, като повечето видове са заразни. Например, както вирусната, така и бактериалната пневмония могат да се разпространяват сред хората по въздушно-капков път. Гъбичната пневмония, с която може да се заразите от околната среда, всъщност не се разпространява от човек на човек.


 

Тъй като критичните за болестта сезони наближават, добре е да се знапознаем с някои нови открития, касаещи разпространението й.

 

Наскоро беше установено, както намираме на страниците на Европейския респираторен журнал, че Streptococcus pneumoniae (или Pneumococcus) може да се разпространява чрез бъркане в носа. Проучването е първото, което демонстрира, че бактерията, която е един от основните виновници за инфекцията, всъщност притежава алтернативни заразни механизми: може да се предаде не само при кихане, но и посредством ръцете.

 

Публикацията ни информира, че бактерията е способна да се разпространява със същата скорост, независимо дали е суха или влажна. Допълнително, нейните заразни свойства не се влияят от това дали носителят си бърка в носа, духа си носа или просто го разтрива. Подобни резултати намекват за сериозната нужда от поддържане на изрядна хигиена на ръцете. Не на последно място следва да се поддържа и такава спрямо детските играчки, което да предпази малките деца от коварната болест.

 

Специалистите си дават сметка, че не е реалистично да очакваме, че децата ще спрат да си бъркат в носа, а и присъствието на бактериите в техния живот може понякога да засили имунната им система, което да намали рисковете да се заразят по-късно в живота си. Но информацията е от значение, защото поддържането на добра хигиена ще предпази възрастните роднини с компроментирана имунна система.