Пневмонията представлява възпаление на белите дробове, предизвикано от инфекция. Ние имаме два бели дроба, разположени в гърдите ни. И двете части на органа имат различни разделения, наречени „лоби“. Когато дишаме, въздухът преминава свободно през трахеята, след това през големи тръби, наречени бронхи и през по-малки такива, познати като „бронхиоли“, а накрая и през малки мехурчета – алвеоли
 
Въздушните пътища и алвеолите са гъвкави и еластични. Когато вдишваме, всяко мехурче се издува като малък балон, а при издишване въздухът се изпуска. Алвеолите са обградени от малки кръвоносни съдове - капиляри
 
Кислородът от вдишания въздух минава през капилярите, след което въглеродният диоксид от тялото ни преминава отново през тях към алвеолите, за да може белите дробове да го „изхвърлят“ при издишване. 
 
При пневмония въздушните пътища имат инфекция, причинена от микроби, като бактерии, вируси, гъбички или паразити. Въздушните пътища „хващат“ повечето микроби в секрета в трахеята, бронхите и бронхиолите.
 
Ресниците, които се намират в „тръбите“, постоянно избутват микробите и слузта от въздушните пътища, където те могат да бъдат отстранени чрез изкашляне. Понякога микробите могат да преминат през слузта и ресниците и да достигнат до алвеолите. Клетките на имунната система атакуват тези микроби, което ни предпазва от разболяване.
 
Ако имунитетът ни е слаб, поради напреднала възраст, болест или преумора, микробите, причиняващи пневмония, могат да преодолеят клетките на имунната ни система и да започнат да се размножават.
 
Алвеолите и бронхиолите се възпаляват, тъй като имунната система атакува размножаващите се микроби. Възпалението води до запълване на алвеолите с течност. По този начин се затруднява достъпът на необходимия на тялото кислород. 
 
Ако имаме лобарна пневмония, това означава, че един лоб от белите дробове е инфектиран. Ако имаме бронхопневмония, много области от белите дробове са инфектирани. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
При наличие на пневмония се наблюдават следните симптоми: 
  • затруднено дишане;
  • болка в областта на гърдите;
  • кашлица;
  • висока температура и втрисане;
  • объркване;
  • главоболие;
  • болка в мускулите;
  • умора.
 
Пневмонията може да доведе до сериозни усложнения. Дихателната недостатъчност например се появява, когато дишането стане затруднено до такава степен, че ни е необходимо специално устройство, за да ни помага да дишаме. 
 
Бактериемия се появява, когато бактериите, причинили пневмония, достигнат до кръвообращението, откъдето могат да до достигнат до други органи. 
 
В някои случаи на пневмония големи наслагвания на течност и гной – състояние, познато като абсцес - може да се формира в едната част от белия дроб. Ако той се образува от външната страна на органа, се нарича емпием.