Обикновено пневмонията първоначално се проявява с появата на суха кашлица, която след няколко дни става влажна и започва експекторация - отделяне на храчки. Треската - високата температура настъпва много бързо и може да достигне високи стойности до 41 °C. Пациентът усеща недостиг на въздух и чувства слабост при извършване на ежедневни дейности, появяват се болки в гърдите при вдишване и кашляне, мускулни болки и главоболие. Често се установява лош дъх и може се наблюдава посиняване на устните и ноктите поради лошо насищане на кислород в кръвта. Когато състоянието се влоши, се наблюдава учестено дишане - повече от 30 вдишвания в минута и пулсът в покой се усторява значително - повече от 120 удара в минута. Това може да доведе до делириум или обърканост.

 

При вирусна пневмония клетките на дихателните пътища не се изпълват с течност или гной. По-скоро стените на алвеолите и бронхиолите се засягат от възпалението и така се затруднява дишането. В резултат на това кашлицата остава суха, без отделяне на храчки.


 

Микоплазмената пневмония, която засяга предимно млади хора, е по-лека от другите форми на инфекциозна пневмония. Пациентът често е способен да извършва ежедневните си дейности, въпреки симптомите. Пневмонията, която се дължи на хламидии, може също така да причини храносмилателни разстройства - диария и болки в ставите.

 

При възрастните пациенти симптомите на пневмония често са по-малко изразени и с различен интензитет. При тези пациенти, които са засегнати от хронични заболявания - като диабет, хронична обструктивна белодробна болест, сърдечносъдови заболявания, белодробната инфекция може да влоши симптомите на тези заболявания, които понякога маскират изявите на пневмония.

 

Какви са усложненията на пневмония?

Вирусната пневмония може да бъде усложнена поради насложена инфекция от бактериални причинители. Бактериалната пневмония може да причини плеврален излив или плеврит - състояние, при което се натрупва течност между плеврата - обвивката на белите дробове и това им пречи да се раздуват в пълния си капацитет при вдишване или дори да доведе белодробен абсцес. Тези сложни пневмонии причиняват значителен респираторен дистрес, който може да изисква терапия с кислород или асистирана дихателна вентилация. В някои случаи, особено при пневмококова инфекция, белодробната инфекция може да се разпространи в кръвообращението и да доведе до септичен шок.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/voies-respiratoires/pneumonie/symptomes-complications.html