Плацебо ефектът може да се наблюдава не само при взимане на лекарства, но и при провеждане на определени терапии. Сочи се за добри резултати от плацебо ефект, що се отнася до транскриална мозъчна стимулация с цел лечение на депресия.

 

Плацебо ефектът е феномен, при който симптомите на дадено заболяване при пациент се облекчават, без да има нужда от взимане на лекарство за него. При даването на илюзорно лекарство - например хапче, което не съдържа никакви медикаментозни вещества, самовнушението на пациента, че то дава успеваемост в лечението води до действително облекчаване на симптомите и подобряване на цялостното състояние.


 

Нарастващата успеваемост на плацебо лечението провокира провеждането на научно изследване, което разглежда силата на плацебо при провеждане на транскриална магнитна стимулация, или TMS. Това е неинвазивен метод на лечение, при който към мозъка се изпращат магнитни импулси.

 

Терапията се използва за лечение на състояния като депресия, обсесивно-компулсивно разстройство. В някои случаи такъв вид терапия може да се приложи и с цел отказване от пушенето.

За постигане на магнитната стимулация на главата се слага устройство, което излъчва магнитни вълни към определени части от мозъка. По този начин се стимулира активността на невроните, което евентуално може да намали симптомите на състояние като депресия.

 

Научното изследване, публикувано в сп. Nature Mental Health, разглежда евентуалния плацебо ефект при транскриална магнитна стимулация, т.е. слагането на устройство на главата на даден пациент без подаване на магнитни вълни към мозъка. Резултатите сочат, че плацебо действа при такъв вид терапия и че е също толкова силен, колкото е едно действително провеждане на терапията. Сочи се, че плацебо ефектът може да се засили с продължение на времето, което може да се отдаде на нарастващата вяра в ефективността на терапията.

 

Вярата в лечението е една от най-възможните причини за ефективността на плацебо. Вярата, че лечението е ефективно може да засили освобождаването на ендорфини в организма, които действат като своеобразни болкоуспокояващи и могат да подействат за облекчаване на потенциална болка или подобряване на настроението. Генетиката също може да повлияе на отговора към плацебо ефекта. Макар и плацебо да не лекува напълно дадено заболяване, то има реална ефективност в облекчаването на симптоми и се използва най-вече в научни изследвания.

 

Референции:

Yuan, T. (2023, September 25) Growing placebo response in TMS treatment for depression: a meta-analysis of 27-year randomized sham-controlled trials. Retrieved 2023, September 28 from https://www.nature.com/articles/s44220-023-00118-9