Изследователи изобретиха пластир с ибупрофен, който наложен върху кожата, успокоява болката за период от 12 часа.

При това приложение на болкоуспокояващото се елиминират страничните му ефекти, каквито се наблюдават при орален прием. Такива се отчитат най-вече при пациентите с хронични заболявания като невралгии, артрит, болка в кръста.

Учени от Университета Уоруик използват полимерна технология на компанията Бостик, която се прилага за производството на подобни медицински пластири. Колкото и да е изненадващо, досега с тази технология не е постигнат подобен обезболяващ ефект, коментира водещият изследовател Дейвид Хадлетон. Според него за първи път се получава пластир, съдържащ ефективна доза обезболяващ медикамент – 30% от теглото на пластира съставлява ибупрофен. В геловете лекарството е до 10%.

Освен това екипът подобрява свойството на пластира да се залепва и задържа върху кожата и ефективността на навлизане на активните съставки в нея. Учените уточняват, че по принцип малко са веществата, които могат да се усвояват от организма чрез пластири.


Новото обезболяващо средство се очаква на пазара след около 2 години като марка на Medherent, компания специализирала се в разработката на медикаменти, усвояващи се трансдермално. Тя е водеща в световен мащаб по отношение ноу-хау в биопластирите, полимерната химия и използването на хидро- и органични гелове за медицински цели.

Ибупрофенът е един от най-популярните обезболяващи лекарства, който се дава от най-ранна детска възраст. Като всяко лекарство обаче и той носи своите лоши последици за организма. Например приемът му се свързва със слабо повишен риск от инфаркт или инсулт, поради което при пациенти с натоварена анамнеза в тази област употребата му трябва да се обсъди с лекар. Такъв риск има при високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, тютюнопушене. Отчитат се и нежелани ефекти върху бъбреците и вероятност от кожен обрив. Хората с язва също трябва да внимават. Повече за нежеланите ефекти на лекарството може да прочете в неговата листовка.


Общовалидна препоръка е да се избягва за продължителната му употреба.