Умерената консумация на алкохол е полезна за удължаване продължителността на живота на хора, преживели инфаркт, показва проучване.

 
Установява се, че мъжете, които са получили сърдечна атака и пият по питие на ден, са с 42% по-нисък риск от летален изход от сърдечно заболяване, отколкото тези, които не консумират алкохол.
 
Рискът от фатален край, поради други здравословни причини, също намалява с 14%.
 
Не се откриват същите ползи обаче при консумиращите повече от две питиета на ден, подчертават учените. 
 
Според експертите умерената употреба на алкохол предпазва сърцето и артериите преди и след сърдечен арест.
 
В продължение на 20 години американските учени наблюдават 1 818 мъже, преживели инфаркт. Събрана е информация за начина им на живот след сърдечния инцидент – хранене, консумация на алкохол. 
 
Като умерено консумиращи са класифицирани мъжете, които употребяват между 10 и 29,9 г алкохол на ден - еквивалент на две 125 милилитрови чаши вино, две бутилки или кена бира или един шот твърд алкохол.
 
В рамките на две десетилетия са регистрирани 468 смъртни случая сред участниците. 
 
Резултатите показват, че консумиращите две алкохолни питиета на ден са с по-нисък риск от кратка продължителност на живота, в сравнение с тези, които не пият. Видът на напитка не повлиява на резултатите, уточняват учените.
NEWS_MORE_BOX
 
Не е ясно как алкохолът предпазва сърцето, но според една от теориите той помага за по-ефективното усвояване на глюкоза, както и за намаляване съсирването на кръвта.
 
Виното съдържа високи нива на антиоксидантите флавоноли, които са полезни за циркулация. Червеното вино повишава нивата на „добрия“ холестерол.
 
Експетите от Харвардското медицинско училище в Бостън подчертават, че неблагоприятните ефекти от прекомерната консумация на алкохол включват високо кръвно налягане и ограничена сърдечна функция. Резултатите от изследването подчертават значението на употребата на алкохол в умерени количества. 
 
Резултатите са публикувани в European Heart Journal.