Екип от американски учени изобрети химикалка, която открива рак за 10 секунди. Тя е плод на няколкомесечна усърдна работа, резултатите от която са публикувани в списание Translational Medicine. Новата технология дава шанс за по-доброто диагностициране и лечение на хиляди болни по света. 
 
Очаква се тестването на устройството по време на онкологични операции да започне в началото на 2018 г.  Ако се докаже неговата ефективност, ще се търсят начини за патентоване и пускане на пазара в САЩ.. 
 
MasSpec Pen е ръчно устройство, което хирурзите могат да използват, за да идентифицират раковата тъкан около 150 пъти по-бързо от съществуващата технология. Писалката анализира метаболитнте и други биомаркери, които произвежда всеки тип рак. Това става чрез освобождаване на капчица вода върху тъканта, в която молекулите мигрират. След това изобретението отлага водата в масов спектрометър, който анализира молекулите. Накрая на екрана на компютъра излиза информация дали пациентът има рак или е здрав. 
 
Настоящият метод за идентифициране на ракова и нормална тъкан е бавен, а понякога неточен и ненадежден за някои видове ракови образувания. Взимането на пробите може да трае повече от 30 минути. Те се анализират от патолог, което увеличава отрицателните ефекти от анестезията и има по-голям риск за пациента. 
 
Хирурзите могат да използват писалката, за да разберат от диагностичната информация, коя тъкан трябва да се изреже и коя да се запази. Това може да подобри много операции
 
Устройството е тествано при 253 американци с рак. Анализът показва, че писалката е точна на 96%. "Хората се надяват, че хирургът изрязва рака на 100% и няма да им се налага повторна операция. Но никога нямат гаранция за това. Нашата технология може значително да подобри шансовете, че ракът е премахнат напълно", коментира Ливия Еберлин, ръководител на екипа, създал MasSpec Pen.
 
Повече за устройството може да видите във видеото на Texas Science: