Пиелонефритите са неспецифични възпалителни заболявания на бъбрека. Причиняват се най-често от Грам (-) бактерии. Най-честият от тях е E.coli. Бъбреците притежават мощни защитни механизми за предотвратяване възникването на пиелонефрит.

 

Основно значение в тази връзка има излъчването на урината от бъбрека към пикочния мехур и навън от организма. Урината активно се придвижва от бъбречното легенче към мехура. Последното се осъществява чрез синхронни съкращения и отпускания на мускулни групи на уретерите. Всички причини, възпрепятстващи този процес (притискания отвън, конкременти в уретерите, кисти, инервация на уретера) пречат на нормалното придвижване на урината към мехура.


 

Имунната защита се осъществява от мукусен слой, покриващ уротела. Последният е богат на имуноглобулин А (IgA). Макрофаги се разполагат под уротела и фагоцитират бактериалните клетки.

 

От значение е и самият акт на микцията (уринирането), при което се изхвърлят навън бактериалните клетки. Когато някой от тези механизми е нарушен, бактериите проникват от уретрата в пикочният мехур, а от там и в бъбрека, където намират идеални условия за развитие.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Бактериалното възпаление се локализира под формата на огнища най-вече в медуларната зона. То от своя страна води до покачване на температурата, треска (най-вече в следобедните и вечерни часове), болка в поясната област, често уриниране с парене и отделяне на мътна, лошо миришеща урина.

 

В най-тежките случаи огнищата на възпалението могат да се слеят и възпалената тъкан да се разпадне с формиране на абсцеси и абсцесни кухини. Това състояние протича тежко с гадене, повръщане, сърцебиене, ниско артериално налягане до шоково състояние. Животът на болните е застрашен.

 

От изследванията решаващо за диагнозата е наличието на т.нар. сигнификантна бактериурия. В изследваната урина се откриват много левкоцити , бактерии и белтък. СУЕ е ускорено. В кръвта левкоцитния брой е повишен над 10 000. Ехографското изследване показва някои от благоприятстващите фактори за развитие на инфекцията, а именно вродени аномалии, конкременти, кисти и притискания на уретера.