За всички ни е повече от ясно, че човечеството се сблъсква с нова пандемия. Подобна пандемия се очакваше да се случи рано и късно, като взорът беше насочен повече към нови щамове на грипа. Помним и „истерията“ покрай случаите на ебола и зика.

Случият с появата и разпространението на новия коронавирус, наречен вече COVID-19 е различен. Той бързо се разпространи, достигна хиляди хора, бързо мутира и започна да се разпростравя от човек на човек и излезе извън границите не просто на областта, но и от границите на ациатския континент.

 


Въпреки опита да се регистрира числото на заразените с новия коронавирус, за един здрав разум е ясно, че това е невъзможна задача дори при наличието на фактори като добре информирано общество, наличен технологичен и икономически напредък.

 

Безспорен факт е, че както се отчитат единични случаи на заразени с новия коронавирус, така стои и рискът на другия ден те да се окажат стотици. Такива са примерите в Италия от уикенда, където от няма десетина случаи до четвъртък миналата седмица се стигна до скок и регистрираните на 229 към момента. Това естествено наложи поставяне на карантина на 10 града в Северна Италия с население от около 50 000 души. Официалните италиански власти информираха, че по-голямата част от ново регистрираните 89 от общо 133 за събота са в региона Ломбардия в Северна Италия с център Милано, 17 във региона Венето в Североизточна Италия и единични в региона Емилия-Романя с център Болоня и граничния на Ломбардия Пиемонт с център Торино и столицата Рим (2).

От последното денонощие има и рязък скок на случаите в Южна Корея, към момента те са 977.


Докато получаваме актуални данни за достигането и разпространението на коронавируса в нови държави си заслужава да се приучим персонално към по-аналитично възприемане на тази информацията, за да се предпазим от излишна паника и можем да различим кога трябва да потърсим помощ.

 

Какво прави силно впечатление при досегашната налична статистика за разпространението на коронавируса по света?

1. Вирусът допреди седмица бе разпространен предимно в Китай и достигнал съседни и близки до него държави като Япония, Сингапур и др., където има по-високо отчитане на заразени спрямо държавите в останалата част на света.


2. Извън Азия, Италия към момента е най-засегната страна.


3. Сред държавите с регистрирани случаи на коронавирус има силен дисбаланс в съотношението регистрирани/смъртни случаи.


Високо число на смъртни случаи има в провинция Хубей в Китай, откъдето и тръгна вирусът – до момента 2563 от общо 2699 глобално. Въпреки че числото на заразените в Япония 160 към момента, там (до момента) е регистриран 1 смъртен случай. В Сингапур с 90 регистрирани случаи, не отчитат фатален. В специалния административен район Хонгконг при 81 регистрирани има два фатални.

Не така стоят данните обаче в други държави, като най-очевидният пример е на Иран, където числото на заразените от единични случаи за седмица скочи на  61 и вече има 12 регистрирани смъртни случаи. В този смисъл опасенията, изразени преди седмици от д-р Тедрос Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация, когато от там обявиха извънредно положение заради вируса.

Подобно сравнение би могло да ни ориентира до известна степен кои държави се справят по-успешно със ситуацията и най-вече с лечението на болните.

Уви, в Италия вече има 7 смъртни случаи, което е обезпокоително предвид че през уикенда се случиха първите 2. Невъзможна е преценката и за Северна Корея предвид последните представени данни. До момента там отчитат 10 смъртни случаи, но при скока в отчитането на 893 заразени можем само да затаим дъх и пожелаем бързо справяне със ситуацията. 

Франция регистрира 1 смъртен случай като трябва да се отбележи, че първите регистрирани за континета бяха там. Към момента може да се каже, че Франция определено „задържа положението“ с 12 регистрирани заразени. 
Въпреки че в Австралия бяха едни от първите регистрирани извън Азия случаи на коронавируса към момента там задържат положението на 22 случая. Подобно „задържане“ са наблюдава в Германия (16 регистрирани случаи към момента), Великобритания (13), Канада (11). Така също във Виетнам (16). За САЩ има скок от броени на 53 случая. 


4. Прави впечатление ниското число на регистрирани случаи в някои държави като Русия (2) и информацията за възстановени (2). Трябва да се отбележи, че страната доста рано реагира и изтегли свои граждани от Китай. Русия затвори границата с Китай. Такава мярка предприеха и Хонгонг, Сингапур, Монголия. Ограничителни мерки за влизане на територията на чуждестранни посетители от Китай предприеха САЩ, Австралия, Япония, Северна Корея, Пакистан, Италия и др.


От Индия отчитат 3 случая на заразени с коронавирус и възстановени 3. В Испания 3 регистрирани и 2 възстановени. 

 

5. Извън споменатите досега могат да се разгледат числата на Виетнам - 16 заразени / 14 възстановени, Тайланд съответно 35/21, Сингапур 90/53; Хонгконг 81/19; Австралия съответно 22/11. От тези числа можем да търсим някакви ориентири къде има справяте със заболяването и кои фактори са ключови за това.


6. Какво е съотношението на регистрираните случаи и възстановените в страните в Европа с най-високо споменаване: Германия 16 регистрирани на 14 възстановени, Франция съответно 12 /11, Великобритания 13/ 8.

 


Ценен доклад се публикува онлайн със свободен достъп от JAMA, JAMA Network. Докладът е на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Базира се на 72 314 случая, наблюдавани до 11 февруари 2020 г. от китайските медицински власти. 

 

Какви изводи се правят от него:

Най-висока численост на заразени има между 30- и 79-годишна възраст – 38 680 случая, това са 87% от всички отчетени в доклада случаи. Групата на 20-29 годишните съставлява 8% от общото число. Групата на възрастните на и над 80 години – 3%. Групата на децата до 10-годишна възраст и групата на 10 – до 19-годишни са съответно по 1%.

 

В 81% от случаите заболяването е протекло умерено, тежко в 14% и критично в 5%.

 

Фатални са били 2,3% от случаите на заболели, при 44 672 потвърдени случая на коронавирус. При 1408 заболели възрастни на и над 80 години 208 са завършили фатално - 14,8%. При пациентите на възраст между 70 и 79 години този процент е 8, т.е. 312 са смъртните случаи от общо 3918 в тази група.


От общо 2087 критични случаи на заболяване заради инфекция с коронавирус 49% завършват фатално. Това означава, че дори и при най-тежка форма на заболяване шансовете за излекуване и възстановяване са 51%!

 

От Китайския център за контрол и превенция на заболяванията дават информация и за случаите на инфектиране и жертви сред медицинския персонал, грижещ се за болните пациенти:

  • 1716 случая на заразени медици от общо 44672 – 3,8%;
  • В Ухан заразените медици са 63%, 1080 от общо 1716;
  • От общо 1668 случая на заразени с коронавирус медици, изпълнявали обществения си дълг, при 14,8% заболяването протича тежко или критично - 247. Смъртните случаи са 5.

 

Няколко въпроса остават особено важни:

1. Доколко може да се разчита на настоящите тестове за коронавирус?
Още при първите регистрирани случаи във Великобритания преди месец се наблюдаваха затруднения в отчитането на резултатите – имаше потвърждаване на инфекцията при повторно му провеждане след първи отрицателен резулат. Миналата седмица японският здравен министър се извини пред нацията, че са допуснали своя гражданка да се завърне в страната от круиз без да остане под карантина, при която две седмици след това се отчита позитивен резултат за коронавирус. Първият неин тест е бил отрицателен. 
От българските здравни власти вече обърнаха внимание, че смисъл да се провежда теста за коронавирус има само при изявена симптоматика. 
Текстовете в глобален аспект не достигат, но това не е основната причина поради, която те да се провеждат при определени условия. Друг е въпросът дали настоящите тестове биха били годни при мутиране на вируса, което се коментираше от изследователи, че може да се получи като проблем.


2. Какво може да бъде лечението на заболелите?

На този етап е ясно, че лекарство срещу вируса няма. Има екипи, които работят върху разработването на ваксина, но такава може да се очаква след година. Въпросът е доколко разработената към даден момент ваксина, ще е ефективна след време предивид вероятността да мутира. Вирусът още не е напълно изучен и е непредсказуем. В Китай стигнаха до използването на медикаменти, които се прилагат за лечение при СПИН. Тепърва ще се очаква подобна информация.


3. Кои са рисковите групи?

Очевидно от гореизложените данни е, че възрастните над 30 години са по-изложени на инфекиране, както и че смъртността е висока сред възрастните над 70 и особено над 80 години. По-рано беше разпространена информацията, че коронавирусът е рисков за хората с налични хронични заболявания. Не е известно дали определени етнически групи са по-склонни към по-тежко заболяване.