За поред път през последните 2 години се намира, че парацетамолът, приеман в големи дози и за по-продължителен срок, не е толкова безопасен, колкото се смяташе преди. Продължителната му употреба повишава риска от редица здравословни проблеми, документира ново проучване, водено от д-р Филип Конаган, професор от Института по ревматични заболявания и медицина на опорно-двигателния апарат Лийдс, във Великобритания.

Широко използваното обезболяващо се смяташе за по-безопасно в сравнение с нестероидните противовъзпалителни средства като аспирин и ибупрофен.

Британският екип документира връзка с поява на бъбречни заболявания, кървене в стомашно-чревния тракт, както и повишен риск от сърдечни пристъпи, инфаркт и високо кръвно налягане.

Тези данни провокират учените да изискват нов систематичен преглед на ефектите и безопасността на лекарството и да обърнат внимание на пациентите да внимават при употребата му.

Експертите правят уточнението, че парацетамолът продължава да се смята за безопасно лекарство, но когато се взима от време на време или в умерени дози при терапия на хроничната болка за продължителен период. Те подчертават, че парацетамолът е лекарство, което не е леко или безобидно и не бива да се прекалява с дозировката му.

За заключението си научният екип преглежда 1888 проучвания, свързани с употребата на парацетамол, като общо те обхващат данните на 665 хил. души от САЩ, Великобритания, Дания и Швеция. Тъй като проучванията не са клинични, те не изучават причинно-следствената връзка между употребата на лекарството и здравословните проблеми и нямат научна доказателствена тежест. Заключението на екипа обаче може да даде основание за провеждането на нови клинични изследвания за изясняването на страничните ефекти на парацетамола.

NEWS_MORE_BOXЕкспертите смятат, че не бива да се избързва със заключенията, тъй като обезболяващото е взимано по принцип при хора с вече налични хронични здравословни проблеми, например от пациенти с бъбречни заболявания, които страдат от различни видове болка, което може да даде погрешна интерпретация.

Странични ефекти имат и останалите обезболяващи и медикаменти, предписвани при подобни здравословни проблеми, от значение е и прецизността при отчитането на неблагоприятните случаи и дозировката, честотата и продължителността на прием, за което се използват утвърдени високотехнологични методи за измерване от медицинската наука.

Вместо да се вглеждаме във вероятните странични ефекти на медикаментите, експертите препоръчват да насочим фокуса си към подобряване на начина си на живот, за да се избегне нуждата от прием на обезболяващи – това включва повишаване на физическата активност, намаляване на телесното тегло и успешно справяне със стреса. Те напомнят, че лекарствата все пак не са „вълшебна“ панацея.

Изследването е представено в сп. Annals of the Rheumatic Diseases.