Приемът на парацетамол е неефективен при болка в кръста и остеоартрит, въпреки препоръките, според които лекарството помага при тези проблеми. Това предупреждават австралийски изследователи в British Medical Journal. Това е втората публикация на екипа по темата, първата покана за преразглеждане на предписанието на парацетамола бе публикувана от сп. Lancet през юли миналата година.
 
Експертите обясняват, че пациентите трябва да се консултират с лекар, преди пристъпят към приемане на медикамента. 
 
От Националния институт за здраве и отлични клинични постижения във Великобритания (NICE) се препоръчва приемът на парацетамол при болка в кръста и остеоартрит. Повдигнати са обаче въпроси относно доказателствата, които водят до тези препоръки, а от Института преразглеждат препоръките. 
 
Изследователки екип от Университета в Сидни, Австралия, оценява данни от 13 различни клинични изпитвания, които включват повече от 5 000 пациенти. 
 
Заключава се, че медикаментът е неефективен по отношение на намаляване на болката в кръста. При остеоартрит на коляното или бедрото се установява леко подобрение с приема на парацетамол, което, по думите на учените, не е от „клинично значение“.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изследователите откриват още, че приемът на медикамента при болка в кръста или остеоартрит се свързва с повишен риск от чернодробни нарушения. Пациентите са четири пъти по-склонни да имат отклонения в тестовете, измерващи функцията на черния дроб, в сравнение с тези, които приемат плацебо. 
 
Според някои специалисти физическата активност вероятно е по-ефикасен метод за облекчаване на болката при неразположения в кръста и остеоартрит, в сравнение с наличните болкоуспокоителни.