Младите жени, засегнати от рак на гърдата, надценяват вероятността от развитие на заболяването и на другата гърда. В този смисъл те често предприемат ненужни мерки по отстраняване и на двете гърди, сочи проучване, проведено от учени от САЩ.
 
Научното наблюдение е проведено над 123 жени, на възраст между 26 и 40 години, при които тежката диагноза е поставена на едната гърда, но те доброволно избират двойна мастектомия. Решението почти на всички тях е продиктувано от идеята, че по този начин могат да удължат живота си. 
 
Водещият изследовател Шошана Розенберг от Susan F. Smith Center for Women's Cancers към Института Dana-Farber Cancer Institute в Бостън обаче обяснява, че отстраняването на здравата гърда всъщност няма отношение към продължителността на живота. Тя допълва още, че за някои жени решението би било правилно, но при всички случаи то трябва да бъде базирано на коректна информация. 
 
При жените, при които заболяването е диагностицирано в ранен стадий и не носят гените BRCA1 или BRCA2, вероятността от развитие на тумор и в другата гърда е между два и четири процента за период от пет години. Тези данни са предоставени от предишно проучване. 
 
Въпреки че мастектомията действително намалява риска от повторно развитие на туморното заболяване, по-голямо внимание би трябвало да се обръща на вероятността от поява на метастази в резултат от първичния тумор, обяснява Розенберг. 
NEWS_MORE_BOX
 
Тя допълва още, че отстраняването на здравата гърда по никакъв начин не влияе на вероятността от разпространяване на първичния рак в останалите части на тялото, което означава, че няма отношение и към удължаване живота на жените.
 
Експертите допълват, че много от жените, които са се подложили на двойна мастектомия, след това предприемат и мерки за реконструкция на гърдите, а това е обширна операция, която изисква дълъг период за възстановяване и крие риск от усложнения. 
 
Данните са публикувани в Annals of Internal Medicine.