Световната здравна организация изчислява, че всяка година приблизително един милион души загиват от самоубийство. Това представлява глобална смъртност от 16 души на 100 000 или една смърт на всеки 40 секунди. Но по-тревожният фактор е, че нивото на самоубийство се увеличава всяка година. Например през последните четири и половина десетилетия процентите на самоубийствата са се увеличили с 60% в световен мащаб, като това превръща самоубийството в една от трите водещи причини за смърт сред хората на възраст 15 - 44 години.

 

Трудно е да се изолират конкретни фактори, тъй като самоубийствата засягат хора от различни нации, култури, религии, полове и социални прослойки. Всъщност, статистическите данни, извлечени от Worldpopulationreview, показват, че страните с най-високи нива на самоубийство в света са невероятно разнообразни. Според последна информация, сред първите пет са Южна Корея в Източна Азия (26,9 самоубийства на 100 хиляди) и източноевропейската страна Литва (31.9 самоубийства на 100 хиляди). Редица други източноевропейски страни също се отличават със сравнително високи нива на самоубийство, сред които Беларус, Полша и Латвия, като всички тях самоубийствата са около 22 на 100 хиляди души.


 

България, чието население е малко над 7 хиляди души, се нарежда на 53 място с 11,5 самоубийства на 100 хиляди. В контраст на това, единствената западноевропейска нация с особено висока степен на самоубийство е Белгия (20.7 на 100 хиляди), но трябва да се има предвид, че страната притежава някои от най-либералните закони, свързани с т.нар. „асистирани сомоубийства“, което най-вероятно представлява ключов фактор в статистиката. 

 

Може би изненадващо, много от по-травмираните от военни конфликти нации в света имат сравнително ниски нива на самоубийство. Афганистан има 4,7 самоубийства на 100 хиляди, Ирак има 3 на 100 хиляди, а Сирия - само 1.9 на 100 хиляди. Най-ниските нива на самоубийство в света са съсредоточени около Карибските острови, Ямайка, Гренада, Барбадос и Антигуа и Барбуда.

 

Въпреки че е трудно да се идентифицират конкретните причини за самоубийствата, агенциите са забелязали някои тенденции. Например според American Foundation for Suicide Prevention мъжете загиват от самоубийство 3,53 пъти по-често от жените, а най-застрашени са хората, практикуващи нискоквалифициран физически труд и заемащи позиции, включващи грижи за другите.