Салицилатите са основна група нестероидни противовъзпалителни с антипиретичен, болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. Ацетилсалициловата киселина (аспирин) в ниски дози – до 100мг се прилага като профилактика на инфаркти и инсулти. Салициловата киселина се прилага и външно като кератолитично и антисептично средство.

 

Еднократна доза ацетилсалицилова киселина от 150 мг/кг не предизвиква токсичност, при доза 300-400 мг/кг се предизвиква тежка токсичност. Дози над 500мг/кг са потенциално летални.


 

Предозирането на салицилати причинява стимулирането на дихателния център, което предизвиква хипервентилация, което води до редица метаболитни усложнения и сериозна дехидратация. Ацетилсалициловата киселина влияе на кръвосъсирването, поради което се увеличава времето на кървене и предозирането може да стане причина за сериозни кръвоизливи.

 

При остра интоксикация се наблюдават гадене, повръщане, болка зад гръдната кост, повръщане на кръв, дълбоко и учестено дишане, шум в ушите и унесеност. При тежко отравяне се наблюдава хипогликемия, белодробен оток, гърчове, кома, дори смърт.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Хроничната интоксикация се получава при продължителна злоупотреба със салицилати.Тук възникват неспецифични симптоми – обърканост, халюцинации, дехидратация.

 

Лечението на първо време започва с осигуряване проходимостта на дихателните пътища и дихателна реанимация, ако е нарушено дишането. За намаляване резорбцията на салицилатите се провежда стомашна промивка с активен въглен. За ускорено извеждане на отровата от организма е показано алкализиране на урината.

Постига се чрез венозно вливане на разтвор на натриев бикарбонат в глюкоза. При тежко отравяне са на лице индикации за хемодиализа. 

 

При нарушение на кръвосъсирването се назначава терапия с витамин K.