Дигиталисовите гликозиди се прилагат за лечение на застойна сърдечна недостатъчност и предсърдно мъждене. Най-често използваните гликозиди са Digoxin и неговите синтетични производни – Alfa-Acetyldigoxin и Metildigoxin. Те се използват рядко поради вероятен риск от бърза кумулация (натрупване в организма), свързана с дългия му плазмен полуживот (около 168ч.).

 

Остро отравяне настъпва при приемане на много високи дози дигиталисов продукт. Обикновено се наблюдава при млади пациенти. Симптомите се проявяват не по-рано от 6ч. след приема.


 

NEWS_MORE_BOX

 

Интоксикацията протича с гадене, повръщане, хиперкалиемия, синусова брадикардия (честотата на сърдечните съкращения е под 60 удара в минута) и дори внезапна сърдечна смърт.

 

Лечението се осъществява чрез стомашна промивка с активен въглен, овладяване на брадикардията и корекция на хиперкалиемията. Тя се отстранява с въвеждането на натриев бикарбонат, инсулин и глюкоза. При брадикардия и сърдечен блок се прилага атропин. При много тежки аритмии и сърдечен блок се въвежда специфичен антидот – дигоксин-специфични Fab-антитела под формата на венозна инфузия.

 

Хронична интоксикация възниква при постоянно приемане на дигиталисов гликозид като резултат на натрупването им в организма. По-често се наблюдава при възрастни пациенти с нарушена бъбречна функция. Стомашно-чревните симптоми включват анорексия, гадене, повръщане, болка в областта на корема и диария.

 

Неврологичните прояви са главоболие, световъртеж, умора, нарушение на съзнанието.

 

Зрителните нарушения са фотофобия, неясно виждане, засилено възприемане на жълтия и зеления цвят, виждане на ореол.

 

Кардиотоксичните прояви се изразяват в предсърдни и камерни аритмии. Хипокалиемия и хипомагнезиемия се наблюдават при пациенти, лекувани едновременно с дигиталисов продукт и калий-губещ диуретик (Furosemide, Hydrochlorthiazide).

 

Лечението на хроничната интоксикация също включва промивка на стомаха, корекция на брадикардията и хипокалиемията и въвеждане на антидот при нужда.