Отлагането на ваксинациите по задължителния имунизационен календар може да бъде както временно, така и за постоянно. Временните мерки са тези, които налагат отлагане до 6 месеца след срока, за който е била определена ваксинацията. За разлика от това постоянните са отлагане за повече от 6 месеца и се извършва с решение на областна специализирана комисия.


Ваксините не могат да се прилагат предварително, ако интервалът от предходната ваксинация е по-малко от 1 месец. Този месец е нужен за изработването на антитела към заложените антигени в предхождащата поставена ваксина.


Общи противопоказания за отлагане на имунизация са остри инфекциозни заболявания, включително и в периода на възстановяването от тях. Също така фебрилни състояния с треска. Някои хронични заболявания, особено в декомпенсирана форма също налагат известен период на отлагане до компенсиране на състоянието – на фона на медикаменти или по-сериозно вмешателство. В тази група влизат декомпенсиран сърдечен порок, декомпенсиран диабет, тиреотоксикоза, надбъбречна недостатъчност и други.Други важни противопоказания са менингит или енцефалит, след които  – отлагането е за поне 1 година от оздравяването.


При хроничен активен хепатит и чернодробна цироза отлагане на имунизация е до влизане в ремисия и след консултация със специалист-гастроентеролог, който да потвърди състоянието. При остри гломерулонефрити отлагането е до 6 месеца след оздравяване, а при нефротичен синдром – отлагането е до края на кортикостероидното лечение.


Проблемът по отношение на отлагането на ваксините на фона на разрастващата се пандемия с коронавирусна инфекция е, че твърде дългото забавяне води след себе си и увеличаване на случаите на други инфекциозни заболявания.


Така например случаите на морбили в страната нарастват постепенно и към момента техния брой в страната е 226 от началото на годината, по данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Броят на случаите е и по-голям в сравнение със същия период от миналата година.


Положителен е фактът, че поради извънредното положение, мерките които са взети към момента ограничават контактите, а повечето от ваксините в имунизационния календар се поставят за инфекции, които се предават по аерозолен механизъм – туберкулоза, морбили, пневмококова инфекция, заушка, коклюш и други.


По отношение на новородените – протективен ефект имат антителата на майките, които се предават по време на бременността и преминават през плацентата. Но тези антитела на първо място зависят от имунния статус на майката, тоест тя ще осигури пасивна защита, чрез преминаване на готови антитела, само за инфекциите, които е преболедувала или съответно са и поставяни ваксини.


Това е и причината акушер-гинеколозите да препоръчват ваксинацията по време на бременност с някои ваксини, които се поставят на по-късен етап след раждането и докато се формира имунитет има риск за заразяване. Препоръчителни по време на бременност са противогрипната ваксина, както и инактивираната ваксина срещу коклюш.