Новоразработено лекарство се оказва ефективно срещу тежки усложнения на COVID-19, считани за опасни като белодробното съдово увреждане и образуването на оток, става ясно от публикация в Nature Chemical Biology. Препаратът е дело на учини от Университета в Илинойс е бил тестван върху няколко варианта на SARS-CoV-2.

 

Целта на научния екип е била да създаде терапевтично лечение за борба с дългосрочните симптоми на COVID-19 и защита на най-уязвимите хора. На база проучването им се създава лекарство, което действа като примамка срещу вируса SARS-CoV-2.


 

То е било тествано върху така наречените „хуманизирани“ лабораторни модели, носещи човешкия ензим ACE2 и е демонстрирало своята способност за лечение на инфекция сci SARS-CfV-2, включително и с най-агресивните му варианти.

 

Лекарството е произведено от изкуствен протеин, който има силна способност да се придържа към спайк протеина на вируса.

 

Този лекарствен протеин абсорбира SARS-CoV-2, преди той да може да се свърже с човешки протеини и да влезе в клетките.

 

Протеинът успешно неутрализира Алфа, Бета, Гама, Делта, както и Епсилон вариантите на коронавируса, установени към момента на изследването.

 

Като се има предвид появата на варианта Омикрон, споделя проф. Джейлис Реман от катедрата по фармакология на медицината в Университета в Илинойс много добра новина е, че примамката ACE2 е в състояние да свърже и неутрализира няколко различни варианта.

 

Това засилва потенциала на лекарството и срещу бъдещи варианти на вируса.

 

Една от основните цели на това лекарство е била да се насочи към тежкия остър респираторен синдром - водещата причина за смъртност сред пациентите с COVID-19.

 

В опити протеинът ACE2 е успял да се насочи към този проблем чрез намаляване на натрупването на течност в белите дробове.

 

Често именно това усложнение принуждава пациентите да влязат в звено за интензивно лечение, тъй като дишането силно се затруднява.

 

Освен това изследователите са искали да предложат алтернатива на уязвимите пациенти.

 

Уязвимите пациенти, които са изложени на риск от развитие на тежка форма на COVID-19, са предимно имунокомпрометирани, които не са ваксинирани или при тях се наблюдават редица съпътстващи рискови фактори. При тези пациенти имунната система няма ресурд да ги защити дори след ваксинация, пояснява проф. Джейлис Реман.

 

Едно от големите предимства на лекарството е възможността да се използва в комбинация с други, използвани за лечение на COVID-19.

 

Има лекарства, които спират репликацията на вируса при вече заразен пациент, и такива, които предотвратяват осъществяването на прекомерно силен имунен отговор, който сам по себе си може да влоши състоянието на пациента.

 

Източници:

Symptômes covid : un nouveau médicament efficace contre plusieurs variants - Science & Vie (science-et-vie.com)

Engineered ACE2 decoy mitigates lung injury and death induced by SARS-CoV-2 variants | Nature Chemical Biology