Според ново проучване, проведено от американски учени, автоимунното заболяване лупус е свързано с нарушена чревна флора.

 

Това е първото по рода си проучване, което прави връзка между бактериалния дисбаланс в организма и потенциално живото-застрашаващото заболяване – системен лупус еритематодес.


 

От публикуваните резултати от проучването става ясно, че пациентите, диагностицирани с лупус еритематодес показват сериозни отклонения от стандартната чревна флора. При тях липсват някои щамове, нормално развиващи се червата и пролиферират такива, които биха били опасни за организма.

 

При здравите доброволци не е открит бактериален дисбаланс в стомашно-чревния тракт.
Резултатите от изследването показват също, че влошаването на симптомите на болестта, които могат да варират от лек кожен обрив до тежка бъбречна дисфункция, проследяват значително увеличаване на бактериалния растеж на точно определена бактерия – Ruminococcus gnavus.

 

Пациентите с бъбречни усложнения имат изключително високи нива на антитела на бактерията.
Главният автор на проучването – Грег Силвърман споделя, че проучването категорично предполага отключване на лупус след бактериален дисбаланс при някои пациенти, както и свързаните със заболяването прояви.

 

Учените смеят да твърдят, че чревното здраве оказва по-голямо влияние върху развитието на болестта отколкото генетичното предразположение. Грег Силвърман предполага, че антителата срещу бактерията R. gnavus засилват активността на имунната система и влошават състоянието на пациента.

 

Тези резултати дават възможност за нов вид диагностика на болестта. Кръвни тестове ще отчитат повишените антитела, които от своя страна могат да се използват и за диагностициране и проследяване на прогресията на терапията за лупус, дори в най-ранните стадии на болестта.

 

Силверман заяви, че са необходими по-мащабни проучвания, които да изследват бактерията R. gnavus и как тя отключва заболяването лупус еритематодес.

 

Ако бъдещите изследвания покажат ролята на чревната флора върху развитие на автоимунните заболявания, това би довело до промяна в настоящото лечение на заболявания като лупус, а именно с лекарства, които потискат имунния отговор.

 

Предстои да се разбере дали пробиотиците биха могли да подпомогнат лечението на автоимунни заболявания като лупус.