След провеждането на новото лечение 88% от подложените деца не проявят симптоми на алергия.

Алегията към фъстъци е широко разпространена. Тя е най-често срещаната хранителна алергия. Наличието й е не само досадно, но може да доведе до много тежки последици и летален изход.

В ново проучване, свързано с откриване на подходяща терапия за лечение на този тип алергия, са включени 85 деца, за които е доказано, че са алергични от фъстъци.

Изследването се е провело през два периода, с продължителност от 6 месеца. На една част от пациентите е било дадено плацебо, а на останалите малки количества фъстъчен протеин, които са били увеличавали постепенно.

Резултатите показват, че при 88% от децата се е развила толерантност към консумацията на малки количества фъстъци. При 58% от тях не са се наблюдавали симптоми на анафилаксия при консумацията на до 10 фъстъка.

NEWS_MORE_BOXЕдин от авторите на изследването, Андрю Кларк, смята, че този вид лечение би променил живота на много деца и техните родители. По този начин и двете страни няма постоянно да са в напрежение за наличието на фъстъци в храните, които се приемат.

Неговите надежди са пациентите, страдащи от такъв тип алергия, да стигнат до ниво, на което да могат да консумират фъстъци в нормални количества без притеснение.

Според д-р Кларк предотвратяването на тази животозастрашаваща алергия е голяма и важна стъпка.

Все пак той предупреждава, че терапията все още не се е утвърдила като лек и не трябва да бъде прилагана в домашни условия. Докторът смята, че трябва допълнително да се работи върху този вид лечение, за да бъдат оценени обективно рисковете, които то е възможно да крие.