Протеинът NLRP1 е сензорът, откриващ човешкия риновирус (HRV), причинител на немалка част от сезонните настинки. Протеинът активира възпалението, отключващо съответната симптоматика, твърдят учените от Технологичния университет „Нанянг“, Сингапур, Националния университет на Сингапур и националната агенция по проучвания, наука и технологии (A*STAR).


По-тежките случаи на инфекция с HRV могат да се усложнят до бронхиолит и пневмония, които допълнително вредят на организма. Учените смятат, че откритието на протеина, отговарящ за развитието на възпалителната реакция и симптомите, които тя причинява, може да даде нова мишена за симптоматичното лечение при настинка


Планът им е да разработят ново лекарство инхибиращо или блокиращи протеина NLRP1, за да намалят симптомите на сезонната простуда. Екипът отбеляза пред MedicalXpress, че блокирането на сензорния протеин в животински модели не води до увеличаване на вирусното натоварване или количеството вирус в кръвта.Проф. Джонг, ко-автор на проучването, допълва, че техните нови наблюдения върху имунната система може да помогнат в борбата с много други възпалителни заболявания на дихателните пътища. Това откритие ще е ценно не само за сезонната простуда, но и за лечението на инфлуенца и дори Covid-19.


Протеинът е част от семейство на белтъци, наречени Nod-like-receptors. За него се знае от известно време, но досега не беше изяснена функцията му. Когато започнало проучването през 2017 г. учените предполагали, че има съществена роля при вирусни инфекции, заради локализацията му по кожата и дихателните лигавици, които са изложени на широк спектър вируси.


Протеинът бил изследван с няколко вируса, за да се провери механизма на неговата реакция. Месеци по-късно се разбира, че ензим, синтезиран от човешкия риновирус – 3Cpro, активира рецептора в дихателните пътища. Това води до възпалителна клетъчна смърт, важна в елиминирането на вирусния патоген.


Д-р Ревърсейд, професор по генетика в истанбулския университет „Коч“, казва, че откритието има висока стойност, тъй като това дава информация защо хората с по-слаба имунна система -  например по-възрастните, децата или болните с астма - развиват усложнения.


Екипът твърди, че откритието им с този вид вируси е релевантно и на друг тип подобни – коксзакивируси, отговорни за болестта ръка-крак-уста при деца.


Проучването е публикувано в Science.