Нов препарат за облекчаване на болката и понижаване на температурата откриха учени от LSUHSC Neuroscience Center of Excellence на Щатския университет на Луизиана, САЩ, става ясно от публикация в European Journal of Medicinal Chemistry.


Широкоупотребяваните в цял свят медикаменти като парацетамол и ибупрофен, взимати от аптеката без рецепта, въпреки че са смятани за безвредни, имат своите нежелани странични ефекти. За парацетамола е известно, че води до хепатотоксичност и вреди на черния дроб при прием в големи дози. 


Медикаменът от друг клас – ибупрофен, също дава негативни странични ефекти. За нестероидните противовъзпалителни лекарства е известно, че вредят на бъбреците. Изследователският екип открива алтернативен на парацетамола и ибупрофена аналгетик след тестване на 21 съединения. Структурата и свойствата на бъдещия медикамент са аналогични на парацетамола, но с тази разлика, че той не е хепатоксичен като него и е безвреден за бъбреците. 


При изпитването на препарата изследователите констатират, че той понижава температурата и облекчава болковите усещания. 


Екипът се надява да получи одобрение на препарата от FDA тази есен.


По данни на Центъра за конрол и превенция на заболяванията на САЩ приблизително 50 млн. американци – 20,4% от възрастните в страната са страдали от хронична болка и 8% са изпитвали силна хронична болка през 2016 г., което и илюстрира мащаба на проблема. Терапията на острата и хронична болка се явява едно от най-големите разходни пера за здраве.


Въпросният нов препарат е ненаркотичен аналгетик, който, без да има нежеваните странични ефекти на парацетамола и нестероидните противовъзпалителни средства, дава по-добро решение за лечение на болката и контрола на температурата, в условия на пандемията с новия коронавирус и грип, без да се създават условия за нови разходи за здраве заради странични ефекти от него.


Новият антипиретик все още няма наименование.

 

Източник:

European Journal of Medicinal Chemistry - A novel pipeline of 2-(benzenesulfonamide)-N-(4-hydroxyphenyl) acetamide analgesics that lack hepatotoxicity and retain antipyresis