Университетът в Калгари и Медицинския университет Cumming (CMS) направиха огромна крачка в борбата с глиобластома – най-смъртоносният мозъчен тумор. Учените са открили начин да повлияят на имунната система, насочвайки действието ѝ срещу образуванието.


Способността на тумора да променя функцията на имунните клетки, карайки ги да го подхранват, досега беше необяснима за учените. Откритието е свързано със секретирания от тумора интерлевкин 33 (IL-33). Оказва се, че той е причината за натрупването на имунни клетки около тумора и промяната в средата, на която се дължи промяната на имунната им функция. „Вместо да се борят с тумора, имунните клетки го подхранват!“ казва проф. Стефан Робинс, цитиран от Medical Xpress.


Интерлевкинът всъщност не е непознат на изследователите. Той служи за сигнализация или алармиране между отделните клетки и на това се дължи и натрупването на имунни клетки. Новото е, че той действа и в ядрото на туморните клетки, като именно това провокира промяната във функцията на защитните клетки, карайки ги да подпомагат туморния растеж.С това учените откриват начин да спрат растежа на тумора. Досега терапията е била комплексна – операция, химиотерапия и радиация. Тя обаче не води до пълно лечение на болестта. „Спирайки проникването на интерлевкин-33 в ядрото на туморните клетки, разваля целия процес на растеж.“ споделя проф. д-р Дона Зенгер от CMS. Прекъсвайки този процес, имунните клетки могат да навлязат в тумора и да го нападнат.


„Нови открития, като това, могат да ни помогнат да разберем как да препрограмираме имунната си система срещу глиобластома и други видове рак.“ казва д-р Виктор Линг, президент и научен ръководител на научен институт „Terry Fox”. „Поздравления на този канадски екип, воден от университета в Калгари, за демонстрацията, как проучвания, които са споделени и извършени с колаборация и отворена обмяна на информация, могат да имат огромни резултати.“ 


Учените смятат, че с допълнителни изследвания може да се промени подхода в борбата с различните видове рак, включвайки и имунната система на пациента в борбата.


Трудът е публикуван в Nature Communications