Никотиновата зависимост възниква в структури на средния мозък, откри изследователстки екип от Университета на Рокфелер.

 

Никотинът влияе на мозъчните рецептори, които синтезират допамин, известен като „хормона на щастието“. При експеримент учените откриват, че клетките, отговорни за зависимостта, се намират в две структури на средния мозък – интерпенукулярното ядро и медиалната хабенула.


 

Функциите на невроните в интерпенукулярното ядро се променят под въздействие на никотина при редовно тютюнопушене, установяват изследователите. Клетките са наречени Amigo1 от екипа на Инес Ибанес-Таллон. При промяна функциите на невроните де факто се нарушава връзката между двете мозъчни структури, поради което и възниква нуждата от повтаряне на вредния навик.

 

По принцип при взаимодействието между интерпенукулярното ядро и медиалната хабенула се получава ефектът на възнаграждението. При постоянно стимулиране на клетките Amigo1 този ефект се блокира, разясняват учените. Вследствие на това се изгражда никотинова зависимост.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Колкото по-дълго мозъкът се подлага на въздействието на стимулиращото вещество, толкова повече в него се синтезират вещества, които нарушават механизмите му за защита, категорични са от научния екип.

 

На следващ етап от експеримента си учените успяват да потиснат въпросната група неврони чрез средствата на генното инженерство, в резултат на което и изчезва зависимостта от никотина и необходимостта от поддържане на вредния навик.

 

Откритието на изследователите е само стъпка към разбирането на механимите, по които никотинът влияе на мозъка. Целта на изследователите е да създадат точна прицелна терапия срещу никотиновата зависимост.

 

Изследването е представено в Proceedings of the National Academy of Sciences.