Изследователи откриха нов начин за забавяне растежа на рак на простатата. 

 
За първи път експериментите са успешно насочени към дейността на неканцерозни клетки, които насърчават растежа на тумора.
 
Учените вече са в състояние да забавят развитието на рак на простатата чрез промяна на начина, по който тези фибробластни клетки функционират.
 
Откритието има потенциал да формира основата на „революция“ в лечението на заболяването, смята водещият изследовател д-р Аксел Томсън от Медицинския съвет за научни изследвания в Единбург.
 
Новият метод, насочен към фибробластите, може да бъде високо ефективен, както и да води до значително по-малко странични ефекти от други терапии, уточняват учените. 
 
При провеждането на лабораторни изследвания експертите установяват, че активирането на ключови гени във фибробластните клетки в тумори на простатата, драстично намалява размера им.
 
Фибробластите се намират в непосредствена близост до раковите клетки и въпреки че сами по себе си не са ракови, насърчават туморния растеж, обясняват учените. 
NEWS_MORE_BOX
 
Предишни проучвания на същия изследователски екип идентифицират редица „гени кукловоди“, наречени така, тъй като позволяват на фибробластните клетки да контролират растежа на други клетки по време на формиране на простатата в ембриона.
 
Според най-новите данни, активирането на тези гени във фибробласти в туморите дава възможност за значително намаляване на растежа на рака на простатата, казва д-р Аксел Томсън. 
 
Откритието е публикувано в сп. Disease Models and Mechanisms.