Резултатите от ново проучване разкриват, че нискокалоричната диета е възможно да обърне хода на захарен диабет тип 2 в началия му стадий.


Съществуват не само предположения, но и факти и свидетелства, че чрез намаляването на теленото тегло и ограничението на приема на калории е възможно за част от пациентите да постигнат ремисия от заболяването, но конкретните причини това да се случва до скоро не бяха изяснени. Екип от учени се заема да изучи точните механизми, които се крият зад тези наблюдения.


За целите на проучването си екипът е разработил нов метод, който да им позволи да проследяват метаболитните промени, които карат черния дроб да произвежда излишно много глюкоза и всички други механизми, които допринасят за развитието на захарен диабет тип 2.Използвайки новоразработения метод в лабораторни условия учените успяват да идентифицират три механизма, чрез които нискокалоричното хранене драстично и само в рамките на няколко дни понижава нивата на кръвната глюкоза:

 

NEWS_MORE_BOX
  • Диетата намалила степента на превръщането на лактат и аминокиселини в глюкоза;
  • Намалила още и превръщането на чернодробния гликоген в глюкоза;
  • Намалено било и съдържанието на масти в черния дроб, което увеличило чувствителността му за инсулин.

Тези промени били достижими едва в рамките на 3 дни, още преди загубата на телесна маса – момент, считан за необходимо начало в обръщане хода на болестта.


Лабораторният еквивалент, приложен на хора, би се състоял в прием на около 800 килокалории дневно. Такова въздържание е опасно и трябва да се извършва под лекарско наблюдение. Необходимо е да се проведат проучвания, които да установят дали лабораторните находки ще са приложими.


В случай, че се докаже, че нискокалоричната диета има същия ефект върху хора, то откритите механизми могат да станат цел за повлияване от нови фармацевтични препарати.