Иновативна процедура за регенериране на окото е излекувала успешно деца с катракта в Китай.
 
Повече от половината всички случаи на слепота са причинени от караката – потъмняване на естествената леща на окото.
 
Имплантирането на леща обикновено е необходимо, но операцията, описана в списание "Nature" активира стволови клетки в окото, които водят до растеж на нова.
 
Експертите описват пробива като едно от най-големите постижения в регенеративната медицина.
 
Лещата се намира точно зад зеницата и фокусира светлината върху ретината.
 
Около 20 милиона души в световен мащаб са слепи заради на катаракта, която става все по-често срещана с напредването на възрастта, въпреки че някои деца се раждат със заболяването.
 
Конвенционалното лечение използва ултразвук, за да омекоти и разбие лещата, която след това се отмива.
 
Изкуствена вътреочна леща трябва да бъде имплантирана обратно в окото, но това може да доведе до усложнения, особено при децата.
 
Новата техника, разработена от учени от Университета в Сун Ятсен и Университета на Калифорния, премахва катарактата от вътрешността на лещата чрез малък разрез.
 
От голямо значение е вътрешната повърхност, наречена капсула на лещата да остане незасегната.
 
Тази структура е обвита с епителните стволови клетки на лещата, които обикновено „поправят“ наранявания или увреждания.
 
Учените се надяват, че запазването им ще регенерира лещата.
 
Екипът от изследователи обяснява, че клиничните и лабораторните проучвания са били успешни, заради което методът е приложен в последствие на 12 деца.
 
В рамките на осем месеца, третираната леща е придобила обичайния си размер.
 
Д-р Канг Жанг коментира пред BBC News, че това е първият случай на изцяло регенерирана очна леща и, че с този метод възможността да се стигне до усложнения е драстично по-малка.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Децата бяха оперирани в Китай и към момента зрението им се възстановява нормално.“, казва още д-р Жанг.
 
Въпреки категоричния успех, специалистите са единодушни, че са необходими по-мащабни проучвания преди методът да се превърне в стандартно лечение на пациентите с катаракта.
 
Д-р Жанг е убеден, че третирането със стволови клетки в окото има голям потенциал за лечение на широк спектър от заболявания – от дегенерация на макулата до глаукома.
 
Отделно проучване на Университета в Осака и Университета в Кардиф показва, че използването на стволови клетки е в състояние да произвежда широка гама от очни тъкани, които изграждат роговицата, конюнктивата, лещата и ретината.