Нова клетка от рода на Т-лимфоцитите бе открита от учени в университета „Томас Джеферсън“. Научното проучване е представено в Science Immunology.


Счита се, че новооткритият лимфоцит има роля в развитието на множествена склероза. Това е автоимунно заболяване, при което имунни клетки нападат нервната система.


Новата популация Т-клетки е наречена ThGM клетки и е открито, че произвежда гранулоцит-макрофаг-колония стимулиращ фактор. Това вещество е свързано с развитието на автоимунни процеси, а колонията предварително е открита в увеличено количество, при болни с множествена склероза. Извършват се проучвания върху клетките, поради непознатата им природа и липсата на информация за генетичните им свойства, което прави откриването на тяхната роля в множествената склероза по-трудно. Откритията за поведението на клетките в моделите, отличителните им черти и ролята им в патогенезата могат да доведат до нови терапии при множествена склероза и нови проучвания в тази насока.


При характеризирането на тези клетки в здрави човешки и моделни организми, се открива, че клетките са налични, но им липсват характеристиките на другите видове Т-клетки. „оказва се, че тези клетки имат далечно потекло, което ни даде възможност да направим критерии за тяхното разпознаване.“ споделя проф. Абдолмехмед Ростами, автор на проучването и председател на катедрата по неврология в университета, цитиран от Medical Xpress. „Те имат различен генетичен профил от останалите Т-клетки.“ допълва той.


Друго откритие е повишеното количество ThGM клетки в нервната система на моделите. Такава находка се намира и при пациенти с множествена склероза. Става ясно, че клетките причиняват възпаление на централния и гръбначния мозък, още наречено енцефаломиелит, което е знак за развитие на множествена склероза. Това потвърдило хипотезата за участието на клетките в патогенезата.


Научните проучвания продължават за доизясняване на функцията и структурата на клетките. 


„От изследванията успяхме да научим кои генетични и химични маркери правят този вид Т-клетки специални. Това би ни позволило да намерим терапии, таргетиращи тази конкретна популация клетки, оставяйки другите видове Т-лимфоцити интактни.“ казва д-р Ростами.