Учени от Университета във Вирджиня откриват 14 гена, които могат да предизвикат затлъстяване и 3, които могат да го предотвратят.

 

Тези нови открития могат да подпомогнат разработването на медикаменти, които да се справят със затлъстяването.


 

До момента множество комбинации от гени се наблюдават при хора със затлъстяване или други видове заболявания, но това не означава, че те са причината за възникването им.

 

Айлийн О’Рурк от Колежа по изкуства и науки към Университета във Вирджиня,част от Катедрата по клетъчна биология на Медицинския факултет и Центъра за сърдечносъдови изследвания на Робърт М. Берн е главен изследовател в проучването.

 

Направеният от нея и екипът ѝ анализ подпомага разбирането на сложната връзка между затлъстяването, различните диети и нашата ДНК последователност.

 

Затлъстяването е сериозен проблем в днешно време. До голяма степен той се появява в резултат на нездравословен начин на живот и най-вече консумацията на високо калорийни храни съдържащи много захари и други.

 

Освен тези фактори, влияние оказва и генетичната предразположеност. Нашите гени регулират съхранението на мазнини и влияят върху степента на преработка и употреба храната.

 

При идентификацията на гените, отговарящи за тези дейности, е възможна тяхната инактивация чрез медикаменти. По този начин може да се спре прекомерното хранене.

 

Клиницистите забелязват множество гени, които се срещат по-често при хора с наднормено тегло. По-важно е да се определи кои действат директно върху промяната на теглото.

 

Екипът от учени наблюдава гените на червеи Caenorhabditis elegans, защото при тях се наблюдава 70% сходство с човешките гени. Тези нематоди живеят в гниеща растителност, хранят се с различни микроби и подобно на хората страдат от затлъстяване след прекомерна консумация на захари.

 

Отличени са три Нобелови награди за открития на клетъчни процеси при критични заболявания, като рак или невродегенерация, които първо са наблюдавани при тези червеи. Те също спомагат за разработването на терапевтични средства, основаващи се на РНК технологиите.

 

Проучването на Айлийн О’Рурк е публикувано в сп. PLOS Genetics. Тя и нейният екип наблюдават 293 гена, свързани със затлъстяване при хората. Тяхната цел е да определят кои причиняват или предотвратяват появата на наднормено тегло.

 

Учените създават модел за изследване на затлъстяването при червеите. Заедно с него и други контролирани тестове, подпомагани от машинно обучена технология, те успяват да идентифицират 14 гена, причиняващи появата на наднормено тегло, и три, които помагат за неговото предотвратяване.

 

При блокиране на действието на трите гена, които предотвратяват затлъстяването на червеите, изследователите наблюдават удължаване на живота и по-добра невро-двигателна функция.

 

Необходимо е да се направят още проучвания, но получените до момента резултати насочват към възможната разработка на нови лекарствени вещества против наднормено тегло.

 

Източници:

https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1009736