Ген, който причинява затлъстяването, идентифицираха учени. Пробивът може да помогне за откриване на ефективно лечение на заболявания, свързани със затлъстяването, като сърдечно-съдови и диабет.


Досега не се знаеше каква роля играе генът KLF14, който е свързан с диабет тип 2 и нивата на холестерола, обяснява изследователският екип.


Учените анализират над 20 хиляди гени от проби на подкожни мазнини, взети от 800 жени.Установена е връзка между KLF14 гена и нивата на „далечни“ гени, открити в мастната тъкан, което показва, че генът играе ролята на регулатор, поясняват изследователите.


Резултатите са потвърдени в 600 проби на мазнини от различни групи хора.


Изследването, публикувано в сп. Nature Genetics, показва, че подкожните мазнини играят важна роля за склонността на хората към метаболитни заболявания като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и диабет.


„Това е първото голямо изследване, което показва колко малка промяна в един ген-регулатор може да доведе до вълна от други метаболитни ефекти в други гени.“, казва Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон и ръководител на изследването.


Според статистиката, 1 от всеки 10 възрастни хора от цял свят, е с наднормено тегло, като цифрата се е удвоила от 1980 г. насам.


Установено е, че други гени, контролирани от KLF14, са свързани с редица метаболитни характеристики, включително индекс на телесна маса, затлъстяване, холестерол, инсулин и нива на глюкоза.


„KLF14 изглежда действа като ключов ген, контролиращ промените в метаболитните процеси на подкожни мазнини, функциите на мускулите и черния дроб, които водят до диабет и други заболявания.“, казва Марк Маккарти от Оксфордския университет, който също участва в изследването.


„Работим усилено, за да разберем тези процеси и как можем да използваме получената информация за подобряване на лечението при свързаните със затлъстяването заболявания.“, пояснява ученът.