Над 2/3 от пушачите искат да се откажат от вредния навик, но само 6% успяват да го постигнат, показва доклад на американския център за контрол и превенция на заболяванията. Констатациите се основават на проучване, включващо 27 хил. души.

 


 

По-малко от 1/3 от хората, опитали да спрат тютюнопушенето, прилагат и методи като прием на медикаменти и провеждането на консултации с терапевт. А около половината от пушачите получават съвети за отказване на цигарите от личните си лекари, което увеличава шансовете за успех, уточняват учените.

 

 

По-голямата част от хората, които продължават да пушат, близо 1 от 5 възрастни американци, действително са мотивирани да преодолеят зависимостта си, обяснява експертът д-р Тим Мак Афи.

 

 

Броят на пушачите в България надвишава 3 млн. души. От 1990 г. насам у нас тютюнопушенето сред жените се разпространява интензивно. В световен мащаб броят им също нараства, с тенденция да достигне този на мъжете пушачи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникване на редица социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни.

 

 

Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб, например, е с 20-30% по-висок, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества.

 

 

5 години след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур, намалява наполовина. Според Световната здравна организация повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори, като тютюнопушенето.