Заразяването с коронавирус се случва най-често след докосване на устата, носа и очите, е мнението на известен турски офталмолог доц. д-р Дениз Тургут пред Sözcü. По време на пандемията хората се опитват да се предпазят от коронавируса чрез ръкавици и маски, но не бива да забравят защитата на очите, обръща внимание той. Очната лигавица е една от най-достъпните врати за навлизане на вредни микроорганизми в човешкия организъм. Не случайто за защита си медиците носят ръкавици, маски и защитни очила, които по възможност защитават цялото им лице. 
Задължително е при медицинско обслужване на пациентите, лекарят да е с нов чифт ръкавици, да слага маска и очила, преди да пристъпи към прегледа.
При някои инфектирани с коронавирус се съобщава или се открива от лекарите наличие на конюнктивит или възпаление на слизестата обвивка на очите. За конюнктивита е характерно зачервяване на очите и отделеняне на секрет. Сами по себе си тези симптоми не значат заразяване с коронавирус, но ако са налични други признаки като кашлица, повишена температура, задух, то е по-добре да се вземат мерки бързо. 
Въпреки заливащата ни маса информация за ковид стойностната такава и информираността са непълни. Например липсва достатъчно информация за защита на очите в пандемията. 
Призивът на турските офталмолози е да не носят в този период лещи. Използването им може да създаде благоприятни условия за проникване на микробите в очите и организма. По-добър вариант сега е да са ползват очила, още повече че те в момента ще изпълняват и някаква защитна роля, защото са някаква преграда срещу капчици, ако пред вас стои вече заразен човек. 
За носещите очила обаче е важно да спазват стриктно правилата за хигиенизирането ум. Те трябва да се почистват далеч по-често от преди. За целта е добре да се използва спиртен разтвор или в краен случай да се измиват старателно с вода и сапун в продължение на минута-две. 
Очилата не бива да се оставят „където ни падне“, защото по всяка една повърхност може да има опасни микроби. Нека мястото за поставяне на очилата да бъде тяхната кутия, която също изисква поддържане.
Ако сте от хората, които не могат без лещите си – въобще не позволявайте какъвто и да е компромис с хигиената: слагайте и ги отстранявайте само у дома, след като внително сте измили и дезинфекцирали ръцете си. Сменяйте разтвора в контейнера им по-често и го дезинфекцирайте, също.