Черният дроб има способността да се възстановява, ако част от него е отстранена поради инцидент или заболяване. Учените, които изследват тази способност в опит да създадат изкуствена чернодробна тъкан за трансплантации, се натъкват на сериозна пречка. Зрелите чернодробни клетки, наречени хепатоцити, бързо губят нормалните си функции извън тялото.


Според статия в последния брой на сп. Nature Chemical Biology, учени от Масачузетския технологичен институт са открили химични съединения, които не само поддържат нормалните функции на чернодробните клетки, отглеждани в лабораторни условия, но и подпомагат тяхното делене и образуването на тъкани. Откритието ще помогне за лечението на над 500 милиона хора, страдащи от хронични чернодробни заболявания като хепатит С.


Черният дроб изпълнява около 500 функции, групирани в четири основни категории: детоксификация, регулация на метаболизма, синтез на белтъци и образуване на жлъчен сок. Екипът от учени измерва нивата на 83 чернодробни ензима, отговорни за изпълнението им, и след наблюдения на няколко хиляди чернодробни клетки от осем различни донора, идентифицира 12 химични съединения, които помагат на клетките да поддържат основните си функции или стимулират клетъчното им делене.През следващия етап от изследването отгледаните в лабораторни условия клетки ще бъдат трансплантирани в жива увредена чернодробна тъкан, за да се установи дали могат да възстановят органа. Проучва се и възможността химичните съединения да се включат в състава на медикаменти, които да стимулират черния дроб да регенерира засегнатите участъци.