Учени от раковия център към университет „Джонс Хопкингс“ съобщиха за нов метод, намиращ ДНК молекули на туморни клетки в кръвно изследване. С теста били диагностицирани 138 пациента в ранен стадий на раково заболяване, като рак на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб и др. 


Според учените изследването успява да различи ДНК от туморна клетка от други променени ДНК молекули, които могат погрешно да дадат положителна проба.


Досега, за намирането на туморна ДНК в кръвни проби, учените са разчитали на ДНК, извлечена от туморната биопсия, като гид в огромното количество ДНК молекули, което циркулира в кръвта. „Предизвикателството беше да намерим тест, който да разпознава наличието на заболяване, без да знае генетичните промени на туморните клетки.“ казва проф. д-р Виктор Велкулску.Задачата се усложнява допълнително и от факта, че ДНК в кръвта може физиологично да бъде изменена. Проф. д-р Велкулеску обяснява, че при делението на кръвните клетки, някои от тях придобиват мутации и при някои хора, това може да доведе до по-бързо делене на клетката от заобикалящите я клетки, водейки до пре-левкемично състояние, но в повечето случаи мутациите в кръвта не инициират канцерогенеза.


За разработването на метода били взети 200 проби от хора с различни ракови заболявания. Изследването било концентрирано върху някои гени, свързани най-широко с развитието на раковите заболявания. Методът използвал така наречената Targeted error correction sequencing техника, която прочита химичния код на ДНК 30 000 пъти на отделни секвенции. „Търсим игла в купа сено. Ако търсим туморни промени в ДНК, трябва да сме сигурни дали находките ни са това, което търсим.“ коментира проф. Велкулеску.


Учените успели да хванат 86 от 138 случая на първи и втори стадий рак. Били направени генетични прочити и на тумори, премахнати от 100 от изследваните 200 пациента и 82% имали генетични изменения като тези намерени в кръвните проби.


Въпреки обещаващите възможности на този тест, той все още се нуждае от допълнителни проучвания. Прочитането на повече от 80 000 бази от ДНК дава притеснение и за цената на теста, но учените твърдят, че изследването става все по-евтино, а и с напредването на проучването може да успеят да намалят изследвания радиус от ДНК. 


Според проф. д-р Велкулеску, тестът най-много би помогнал при пушачи и жени, генетично предразположени към рак на гърдата или яйчника.

 

Източник:

www.hopkinsmedicine.org