Усещането за болка е напълно нормално в случаите на физическа травма. Има обаче случаи, когато се появява силна болка в определени зони на тялото, за която няма никаква физическа причина. Острите прояви на силна и почти нетърпима болка, отшумяваща от само себе си няколко минути по-късно, са притеснително състояние, което може да сигнализира за скрити болестни процеси.

 

Най-често остър болков синдром с поява на силни болки се наблюдава при пациенти с ракови заболявания. За означаване на тези състояния е въведен и конкретен термин – ракова болка. Внезапни прояви на много силна болка обаче може да се наблюдават и при страдащите от:


  • Артрит;
  • Фибромиалгия;
  • Диабетна невропатия;
  • Херпес зостер;

Статистиката сочи, че остри прояви на силна болка изпитват около 65% от хората с ракови заболявания и около 70% от страдащите от хронични неракови заболявания.

 

Вероятността от остър болков синдром при хората и от двете групи се повишава в моменти на повишена физическа активност или при резки движания на тялото, включително при кашляне и кихане.

 

Причина за поява на епизоди с остра силна болка може да бъдат както болестните процеси, протичащи при посочените заболявания, така и страничните ефекти на някои лекарства, назначавани за лечението им. В подобни случаи облекчение може да се постигне с допълнителен прием на обезболяващи медикаменти. Необходимо е обаче това да става само под лекарски контрол, за да се избегнат необратимите поражения върху черния дроб и други жизнено важни органи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Възможно е дори при прием на болкоуспокояващи медикаменти проявите на внезапна силна болка да продължат. Такъв ефект се наблюдава често при хора с хронични заболявания, приемащи редовно болкоуспояващи лекарства. При тях внезапните остри болки са характерни за моментите на прекратяване действието на приеманите болкоуспокоителни. Затова е важно дозата им да бъде правилно изчислена, а приемът – стриктен, за постигане на постоянен контрол върху болковия синдром.

 

Хроничните прояви на внезапна силна болка, независимо дали провокирана от ракови или друг тип заболявания, имат изключително негативнен ефект върху начина на живот на болния. Съвместните услилия на пациента и лекуващия го лекар обаче може да помогнат за успешно овладяване на острия болков синдром.