Причината остеопорозата да се определя като „тихата“ епидемия на века е безсимптомното ѝ протичане и нарастващият брой на хората с намалена костна плътност. Данните сочат, че около 200 милиона души в световен мащаб са засегнати от болестта, като 80% от тях са жени и 20% мъже над 50-годишна възраст. У нас близо 400 000 българки са с остеопороза, а поне 500 000 имат остеопения или се намират в граничното състояние на намалена костна плътност.

 

Причината за остеопорозата е намаляването на костната плътност и нарушаване на вътрешната структура на костта, което предразполага към фрактури. Понякога може да мине доста време преди пациентът да бъде диагностициран. Случаите на остеопороза прогресивно нарастват при хора над 65-годишна възраст, но около половината от тях изобщо не знаят, че имат такъв проблем. 


 

Има три типа основни фрактури – на китката на ръката, на прешлените и бедрените счупвания. Първите две са по-характерни в по-млада възраст, като 40 % от жените със счупвания на прешлените не подозират, че имат такива. Тези фактури могат да доведат до промяна във формата на гръбначния стълб и да станат причина за затруднено функциониране на белия дроб и сърцето. При бедрената фрактура пациентите се залежават и една четвърт от тях загиват в следващата година.

 

Рисковите фактори за появата на остеопороза са полът, защото се среща много по-често при жените, възрастта - над 50 години, фамилната обремененост, ранната менопауза, пушенето, злоупотребата с алкохол, както и наднорменото тегло.

 

Един от очевидните признаци на болестта може да бъде загубата на ръст от 3 см или повече. Диагнозата за остоепороза се поставя от лекар специалист и се потвърждава от тест за костна плътност. Специалистите са категорични, че за превенцията е важна физическата активност, консумирането на храни, богати на белтък, калций и витамин D.

 

За да насочи общественото внимание към това социалнозначимо заболяване и неговата ранна профилактика биотехнологичната компания Amgen България провежда информационна кампания „Внимание, чупливо!“. Участие в нея ще вземат и студенти от Националната художествена академия (НХА), които ще изработят керамични чинии, посветени на кампанията. Творбите ще бъдат ще бъдат представени на специална изложба. Подробности за кампанията и заболяването можете да прочетете на Фейсбук страницата „Внимание, чупливо“.