Научен екип от националния институт по инфекциозни болести и алергии в САЩ изследва силата на имунната защита, получена вследствие на изкаран ковид-19, срещу новите варианти на вируса.

 

С появата на новите варианти се появиха и съмнения, че изградения имунитет от прекарано заболяване или ваксина няма да е достатъчно стабилен, за да предпази организма от мутиралите вируси.


 

За да изследват това, учените са анализирали кръвни проби на 30 пациента, които са се възстановили от заболяването преди възникването на новите щамове.

 

Според резултатите един от участниците в имунния отговор, представител на клетъчния имунитет – Т-клетките убийци, остават активни срещу всички варианти.

 

Работата на Т-лимфоцитите убийци е да разпознаят части от вируса по повърхността на заразени клетки и да убият тези клетки, намалявайки разпространението в организма.

 

Успяват ли Т-клетките на преболедували пациенти да разпознаят новите варианти? Вариантът B.1.1.7 възниква първоначално във Великобритания, B.1.351. – Южна Африка, B.1.1.248. – Бразилия. Общото между всички е, че мутациите засягат основно спайк-протеина на коронавируса, който е неговият ключ към човешките клетки и структурата, която се разпознава от имунната система.

 

Въпреки, че не е напълно изяснено какво количество и кои видове антитела и Т-клетки са нужни за защита от коронавируса, учените твърдят, че силните и широки отговори на антителата и лимфоцитите стоят в основата на имунитета.

 

В проучването учените успяват да докажат, че след изкарване на инфекцията, специфичните за ковид-19 Т-лимфоцити остават напълно адекватни в разпознаването на вируса, включително и на неговите нови варианти.

 

Нужни са допълнителни изследвания, но екипът твърди, че Т-клетъчният отговор в ковалесцентни или ваксинирани представители, остава почти непроменен и би трябвало да предлага защита на организма.

 

За оптимална защита все пак са нужни силни мултивалентни Т-клетъчни отговори, както и добра неутрализираща сила на специфичните за вируса антитела и други фактори.

 

Те насърчават клиницистите по-често да изследват Т-клетъчните култури при изкаралите коронавирусната инфекция, за да се установи по-широко тяхната активност и нуждата от имунизация след изкарана инфекция.

 

Източник:

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/t-cells-recognize-recent-sars-cov-2-variants?fbclid=IwAR0B21OjxFzN2AFkzwL9EtaI2ycN9zd5b_nRjfjS771PYromjwaFjTTRy1c