Кортикостероидите се прилагат орално, инжекционно и локално за лечение както на остри състояния, така и на редица хронични заболявания.

 

Така например кортикостероидите се използват при ревматизъм, първичен хроничен полиартрит, лупус, полимиозит, дерматомиозид, склеродермия и т.н.


 

Имайки предвид потискащото действие върху имунната система, кортикостероидите се използват при автоимунни заболявания като някои видове ревматоиден артрит, мускулни дистрофии, множествена склероза, болест на Крон и др.

 

Алергичните състояния също се повлияват от кортикострероидите. Те се използват при състояния като анафилактичен шок, серумна болест, бронхиална астма, оток на Квинке. Глюкокортикостероидите намаляват бронхиалната обструкция, продукцията на бронхиален секрет и освобождаването на медиатори на възпалението при бронхиална астма. При астматичен пристъп се прилагат системни кортикостероиди. Посоченото е документирано като животоспасяващо при деца на различна възраст, където се провежда курс на лечение с кортикостероиди в доза 1 мг/кг за 24 часа в продължение на 3 до 5 дни. За лечение на тежки алергични белодробни състояния се препоръчват и инхалаторно прилаганите форми на глюкортикостероидите.

 

Кожните заболявания също се лекуват с кортикостероиди. Състояния като екземи, псориазис, алергичен контактен дерматит, себореен дерматит, атопичен дерматит, себореен дерматит, изгаряния, ухапвания от насекоми са често срещани кожни страдания. Те най-често се лекуват с локални кортикостероиди, но често се налага и системното им приложение.


Кортикостероидите се използват и след трансплантация на тъкани и органи, тъй като те имат имуносупресивен ефект.

 

Локално тези медикаменти се използват при очни възпалителни и алергични заболявания. Те се използват за лечение на алергичен конюнктивит, кератити, нараняване на роговицата, възпаления на ириса, кератопластика, ечемик и др.

 

Противопоказания. Редица заболявания са противопоказани за дълго лечение с кортикостероиди като: туберкулоза, захарен диабет, психози, развита остеопороза, заболяването на Къшинг, бактериални или вирусни инфекции, микози, тежка артериална хипертония, тромбо-емболична болест.

 

Кортикостероидите не бива да се употребяват по време на бременност. Наблюдаван е риск от временно потисната функция на хипоталамо-хипофизо-надбъбречната функция на новородени от майки, лекувани по време на бременността с кортикостероиди.

 

Слаба е екскрецията на кортикостероидите с кърмата, но има данни за потисната надбъбречна функция на бебета и по-чести инфекции, когато майки са лекувани с високи дози кортикостероиди.