Новините за любителите на кафето стават все по-добри. Наскоро учени посочиха още една причина здравите хора да се радват без притеснение на ароматната напитка. Данните от научно проучване сочат, че има пряка връзка между редовната консумация на кафе и профилактиката на чернодробните заболявания.

 

Според учените 3 до 4 кафета на ден може да имат стимулиращ ефект върху чернодробните функции и да намалят значително риска от рак на черния дроб и цироза. Данните са получени след провеждане на 2 независими едно от друго проучвания в Италия и САЩ.


 

Хепатопротективният ефект на кафето се обяснява със специфичната биоактивност на някои от неговите съставки. Наред с кофеина в кафето се съдържат също кахвехол, кафестол и различни кафеени масла, които подпомагат детоксикацията на черния дроб. Натрупването на токсини и отпадни продукти в органа се счита за основна причина за отключване на болестни процеси в него. Затова прочистването на черния дроб под влияние на полезните съставки в кафето е ключов протективен механизъм за поддържане на доброто му състояние.

 

Съпоставим позитивен ефект имат и антиоксидантите в кафето. Свободните радикали, които се образуват вследствие на редица жизнени процеси в тялото, може сериозно да увредят чернодробните клетки. Високият оксидативен стрес може да отключи процеси на фиброзиране на чернодробната тъкан (паренхим). При тях здравият и функционален паренхим се заменя от фиброзна съединителна тъкан.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В началните си фази фиброзата на черния дроб е обратим процес и важният орган може да се саморегенерира. С напредване на фиброзата обаче функционалността на черния дроб постепенно отслабва и след определен момент увреждането му става необратимо – развива се цироза или карцином на черния дроб.

 

Установено е, че комплексният състав на кафето влияе добре както за  успешна детоксикацията на черния дроб, така и за стимулиране на  естествената му регенерация.

 

Все пак, трябва да се има предвид, че полезното за черния дроб действие на кафето може да доведе до нежелани последствия върху други органи и системи. Затова с консумацията му не бива да се прекалява, въпреки че при здрав човек ползите от кафето би следвало да са повече от потенциалните вреди.