Пазарът предлага богато разнообразие от стелки, които са предназначени за различни проблеми. Често показание е плоскостъпието, но то далеч не е единственото. Други причини са за равномерно разпределение на тежестта при бременност и тежки форми на затлъстяване, за укрепване на отслабен връзков апарат, намаляване на умората, както и предпазване от рани – при пациенти с диабетно стъпало.


Плоскостъпието е физиологично в ранната детска възраст, но не и в късната. Лечението до 14-15-годишна възраст може да бъде с консервативни методи, но на по-късен етап е възможно да се наложи и оперативна намеса.


От значение е да се има предвид, че до 5-годишна възраст диагноза плоскостъпие не се поставя, тъй като кракът все още предстои да се променя, като при повечето се връща към нормата. Използването на ортопедични обувки, особено при деца, които все още не са проходили е спорен въпрос, по който повечето специалисти са на мнение, че е излишно.Назначават се коригиращи методи само в крайни случаи, при ярко изразени, често вродени деформации, които се срещат рядко. Важно е да се отбележи, че при наличие на деформитети - стандартните вложки се използват при първоначалните етапи на заболяването, когато се изисква превенция или корекция. В случай, че заболяването прогресира, е необходимо по-сериозно лечение.


Все повече ортопеди отбелязват, че носенето на ортопедична обувка или стелки не само не е профилактика на плоскостъпието, но и вреди на правилното развитие на стъпалото. Причината е, че за формиране на правилен свод кракът трябва да получава постоянно натоварване, като така се тренират мускулите и се укрепва лигаментарният апарат.


Строгата фиксация на стъпалото обикновено води до отпускане на крака, което го отслабва постепенно с времето. Най-ефективната профилактика на плоскостъпието е ходенето бос, по неравна повърхност, като за тази цел има специални „килимчета“, които са с неравна повърхност.


Специализираните стелки са много полезни в случаите на диабетно стъпало, тъй като при тези пациенти всяко едно нарушаване на целостта на кожата е потенциално опасно за развитие на възпалителни с последващи некротични процеси, поради слабото кръвоснабдяване. Препоръчва се при тях подбраните стелки да се носят и с чорапи за диабетици. Използват се специални трислойни меки стелки, които значително намаляват триенето.


Използването на ортопедични стелки или обувки в зряла възраст, в случай, че няма налични деформации на стъпалото, се смята за нецелесъобразно. Причината е, че на тази възраст е на практика изключен рискът от развитие на плоскостъпие – тъй като стъпалото вече е формирано.


Все по-голямо разпространение намират и т. нар. магнитни стелки. Но носенетео им върви в комплект както с техните ползотворни ефекти, така и с някои противопоказания. Забранява се носенето им от пациенти с пейсмейкър, както и слухов апарат. Не е желателно да се прилагат при склонност към кървене и при бременни жени.


Магнитите, използвани в стелки, не трябва да създават проблеми за хора, които не толерират промените в магнитното поле. В случай на туберкулоза и хемофилия е необходима предварителна консултация с лекар.


Магнитните стелки се препоръчват при пациенти с чести отоци по краката, тъй като терапията с магнити има противооточен ефект. Освен това се препоръчват при диабетно стъпало, тъй като магнитите имат трофично действие върху тъканта, с подобряване на кръвообращението. Препоръчват се и при хронични ставни промени, следствие на предшестващи травми.