Orlistat е медикамент, който се използва за лечение на затлъстяване. Той действа в храносмилателната система като блокира усвояването на около 1/3 от мазнините в диетата. Действа като се прикрепя към ензими, наречени липази и блокира тяхната дейност. По този начин мазнините, приети с храната не се разграждат и съответно не се усвояват. Неусвоените мазнини директно се изхвърлят от тялото. Изписва за лечение на затлъстяване в комбинация с активна физическа активност и диета.

 

Медикаментът е изолиран от бактерията Streptomyces toxitricini. Представлява лактоново производно на аминокиселината левцин, който действа като инхибитор на ензима липаза, потискайки усвояването на мазнини от приетата храна.


 

Приема се с добре балансирана калорично контролирана диета, която е богата на плодове и зеленчуци и съдържа средно 30% калории, които идват от мазнини. Препоръчва се дневният прием на храна да бъде разделен в три основни хранения, като медикаментът се приема преди хранене. За максимален ефект се препоръчва избягване на междинни хранения, особено на богати на мазнини храни. Orlistat действа само при наличие на мазнини в храната. Ако пропуснете едно основно хранене или храната, която консумирате е бедна на мазнини не е необходим прием на orlistat.

 

Нежелани лекарствени реакции. Те са свързани предимно с локалното му действие в храносмилателната система. Много често се наблюдават симптоми като главоболие, коремна болка и дискомфорт, неотложна и честа нужда от изпразване на червата, подут стомах с изпускане на газове, отделяне на мазни изпражнения и понижаване на кръвната захар (особено уязвими са хората с диабет тип 2). Често тези симптоми съпътстват началото на терапията и отшумяват след известен период.

 

Не е изключено да се наблюдават и ректална болка и дискомфорт, меки изпражнения, неволно изпускане на изпражнения, проблеми с венците, нарушения в менструалния цикъл и умора. Всеки един от тези симптоми трябва да се докладва на лекуващия лекар. А самоназначението на медикамента е недопустимо.