Според ново проучване консумацията на богатите на антиоксиданти орехи, може да намали риска от диабет тип 2 почти наполовина.

 

То е проведено с участието на повече от 34 000 възрастни между 18 и 85 години. Резултатите му показват, че удвояването на консумацията на орехи може да намали разпространението на диабет тип 2 с 47%.


 

Участниците са били изследвани за диабет с помощта на общи лабораторни измервания, включващи плазмена глюкоза на гладно и хемоглобин A1c. Тези, консумиращи орехи, са показали по-нисък риск от диабет тип 2 в сравнение с неконсумиращите. Това е независимо от техния пол, възраст, образование, раса, индекс на телесна маса (BMI) и физическа активност.

 

Ядките са наистина полезни за здравето и неслучайно са препоръчвани от някои от най-добрите диетолози и здравни експерти.

 

Предишни изседвания сочат, че орехите могат да са от полза и за функцията на сърцето. Те помогат при регулирането на лошия холестерол, намаляване на възпалението и подобряване функционирането на кръвоносните съдове. Включването на орехите в менюто ни може да намали риска от натрупване на плаки в артериите, като по този начин се намалява риска от сърдечни заболявания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Те са единствените ядки, които съдържат значително количество алфа-линоленова киселина (ALA), която е представител на групата на омега-3 мастни киселини. Орехите също са богати на протеини и фибри. Те се състоят от 65% мазнини. Имат ниско съдържание на въглехидрати и са богати на фибри. Могат да бъдат включени и в режим за отслабване. Богати са на Витамин Е, витамин В6, манган, фолиева киселина и мед.

 

Също така, консумацията на орехи всеки ден може да помогне за защита на храносмилателната система чрез увеличаване на количеството пробиотични бактерии в червата. Освен за предотвратяване на рисковете от сърдечни заболявания и диабет тип 2, намаляват риска и от развитието на мозъчни заболявания и рак. Учени от Американската асоциация са стигнали до заключението, че са от особена полза при превенция за рак на гърдата - най-разпространеният вид рак сред жените.