Ново проучване показва интересни данни за това доколко информирани са пациентите за възможностите за лечение на апендицит. От повече от 100 години като първи избор се прилага оперативното отстраняване на възпаления апендикс, независмо дали той е довел до някакви усложнения, или не.

 

Операцията обаче, особено при неусложнен апендицит, не е единствена опция. Със същия успех на лечението може да се прилага и антибиотична терапия.


 

Този факт е причина научен екип от САЩ да проследи предпочитанията на хората за това какъв начин на лечение биха предпочели при възпален апендикс. Оказва се, че 86% биха предпочели лапароскопско безкръвно отстраняване на апендикса, 5% ще изберат отворена оперативна намеса, а едва 9% заявяват, че ще се подложат на антибиотично лечение като първи избор.

 

Данните са събрани сред 2 хиляди души в САЩ и според лекарите дават достатъчно важна представа за това какви са тенденциите при лечението на апендицит. Обяснението на процентното разпределение на резултатите е много просто.

 

Най-голяма част от хората биха предпочели най-бързия начин за премахване на здравословния проблем. Фактът, че операцията на апендикса е бърза и проста процедура, определя избора на толкова много хора са се спрат именно на нея при възпален апендикс.

 

Факт е обаче, че както всяка оперативна намеса, и безкръвното отстраняване на апендикс крие своите рискове от усложнения, макар и редки. Когато апендицитът не е остър и непосредствено заплашващ здравето, антибиотичното лечение крие много по-нисък риск от усложнения. Изисква обаче и повече време, за да доведе до позитивен ефект.

 

Според лекарите най-важното условие да се предпочете антибиотична терапия при апендицит е да няма непосредствен риск от спукване на апендикса. При наличие на такъв риск оперативната намеса е единствена опция за предпазване от опасно разпространение на инфекцията в коремната кухина.

 

NEWS_MORE_BOX

 

При всички случаи пациентите заслужават да знаят за всички възможни алтернативи при лечение на кой да е здравословен проблем и апендицитът не прави изключение. Информираният избор е важен и тук, а всеки, който по една или друга причина не иска оперативна намеса, може да избере алтернативно лечение, което може да има същия позитивен ефект за справяне с проблема.

 

Основно неудобство е фактът, че антибиотичната терапия, за разлика от хирургичната намеса, не премахва вероятността възпалението на апендикса да се появи отново.