Операция на колянната става може да предотврати здравословни проблеми и да намали риска от фатален изход, сочи ново проучване, публикувано в сп. Medicare.

Учени от Филаделфия изследват здравословното състояние на 135 000 души с диагностициран остеоартрит на коляното. Около 54 000 от тях са претърпели операция на колянната става, останалите 81 000 – не са се подложили на подобна хирургическа интервенция.

Три години след операцията за подмяна на колянната става, рискът от сърдечна недостатъчност е намалял с 11%. Седем години след операцията леталният изход вследствие на здравословни проблеми, предизвикани от остеоартрита, е спаднал с 50%.

Базирайки се на първоначалните данни от проучването, изследователите са на мнение, че операция за подмяна на колянната става може да подобри не само здравословното състояние и дълголетието, но и качеството на живот като цяло.

Преди да се предприеме подобна операция е желателно да се направи щателна диагностика на здравословните показатели на пациента. Това се налага от факта, че не всеки човек с остеоартрит може да се подложи на хирургическа интервенция за смяна на ставата, обясняват специалисти.
 

Остеоартритът е заболяване, при което се наблюдава дегенеративно изменение на ставния хрущял и костните краища. Когато остеоартритът е засегнал колянната става, се наблюдава ограничение на движения при клякане, сгъване и разгъване. Поради тази причина могат да възникнат редица здравословни проблеми.

Ранното диагностициране и подходящо лечение са от изключително значение за намаляване болката и предотвратяването на последващи усложнения.