Завръщане на опасността от морбили

Опасността от морбили се разраства в цяла Европа, като само през първите шест месеца на 2018 г. са регистрирани 41 000 случая (от които 40 са смъртни) на иначе лесно предотвратимата вирусна инфекция. Световната здравна организация съобщава, че през шестмесечния период случаите са повече от тези през цялата 2010 г.

 


Причината

Недвусмислената причина за размера на заплахата е спадът в процентите на ваксинираните. За да се предотвратят епидемии, най-малко 95% от населението следва да бъде ваксинирано с две дози от ваксината срещу морбили, паротит и рубеола. В някои части на Европа, според Световната здравна организация, обхватът на ваксиниране е под 70%.

 

Ехо от миналото

Движението против ваксините нараства, както сочат някои данни, частично благодарение на неетично (и отдавна отхвърлено) проучване от 1998 г. на (вече) бившия лекар Андрю Уейкфийлд. Уейкфийлд, който отдавна е отстранен от медицинския регистър на Обединеното кралство, умишлено фалшифицира резултати, за да накара хората да вярват, че съществува връзка между аутизма и ваксината против морбили, паротит и рубеола (най-вероятно, за да елиминира конкурента на алтернативна ваксина срещу морбили, която се оказва негов патент). Оттогава насам са извършени редица опити, които не откриват и следа от каузална връзка между аутистичния спектър и ваксината, но за жалост мнозина още вярват на този мит и отказват да ваксинират децата си.

 

Дезинформация и спад на ваксинациите

Според някои доклади, усилията за коригиране на дезинформацията са недостатъчни в сравнение със съгласуваните усилия, полагани от т.нар. „анти-ваксъри“, които използват интернет, за да разпространяват своита анти-научни послания. Оказва се, че подобна тактика е много по-опасна, отколкото бихме могли да очакваме. Само малък спад в нивата на ваксинация при децата може да доведе до непропорционални негативни ефекти както за общественото здраве, така и за икономиката.

 

Например, екип от университета в Станфорд и Медицинския колеж "Бейлор" използва комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола като примерен казус, за да изготвят компютърен модел, при който генерират различни сценарии на повишено колебание във ваксинациите. Данните на екипа показват, че само малък спад от 5% в обхвата на ваксинацията при деца на възраст между 2 и 11 години ще доведе до утрояване на годишните случаи на морбили в тази възрастова група.

 

Защо общите нива на ваксинация са важни?

Причината, поради която общите нива на ваксинация са толкова важни, се дължи на начина, по който ваксините предотвратяват заболяването. Винаги има малка част от населението, която не може да бъде ваксинирана по медицински причини (например деца с компрометирана имунна система) или са твърде млади (децата могат да получат първата доза ваксина, когато са навършили една година).

 

През десетилетието преди въвеждането на ваксината (1963 г.) само в САЩ са били налице между 300 и 700 смъртни случая годишно вследствие на морбили. Поради ефективността на ваксината, федералните служители обявяват болестта за изкоренена в САЩ през 2000 г. Днес родителите рядко се сблъскват с вируса, поради което забравят, че морбилите са безумно инфекциозни и потенциално смъртоносни.