Електронни цигари причиниха смъртта на четирима души, а други 450 са засегнати в Съединените щати. Мистериозното заболяване, което се появи преди седмица в Америка е засегнало вече 33 щата, като случаите продължават да нарастват. Центровете на контрол на заболяванията призовават хората да прекратят употребата на електронни цигари.


До момента са потвърдени официално 215 случая от центровете за контрол и превенция на заболяванията, като започва по-задълбочено разследване по случая. Изследователи от Харвардския университет разкриха, че новото епидемично заболяване е асоциирано с употребата на електронни цигари, в частност т.нар. вейпове (vape), като данните са публикувани в списанието New England Journal of Medicine (NEJM). В много, но не всички от случаите в пациентите се установило THC, което е психоактивната съставка на канабиса, както и никотин. Четвъртият смъртен случай, асоцииран с новото заболяване, беше потвърден в петък от здравни представители от Минесота. 


В повечето от случаите заболяването започвало със задух и гръдна болка, като прогресира с кашлица, повръщане, отпадналост, диария, фебрилитет и загуба на тегло. Пациентите с авансирал процес постъпват в болнично заведение с усложнена пневмония.Един от пациентите – осемнайсетгодишният Адам Хъргънридър бива хоспитализиран през изминалата седмица със симптоми на новото заболяване, които първоначално изглеждали грипоподобни. Според лекарите при рентгеново изследване белите му дробове изглеждали като на възрастен човек в седемдесетте.

 

Той използвал електронни цигари през последните две години, като започнал с течности с мирис на манго и мента, а после преминал към пълнители с канабис. Още преди да му направят рентгенография на гръден кош, неговата оксигенация е толкова ниска, че се налага да бъде поставен на кислород, а след това лекарите започват курс с антибиотици и кортикостероиди. Състоянието му се подобрява, но лекарите предупреждават, че белите му дробове няма да се подобрят с месеци. Въпреки това, той е късметлия и се възстановява.

 

Друг пациент обаче от същия щат е починал. Други два смъртни случая бяха докладвани в петък в Индиана и Минесота, а четвъртият е от Орегон. Много други пациенти се наложило индуцирането на медицинска кома и изкуствена вентилация. При някои от тях се налага и белодробна трансплантация.


Според изследователите в Харвард, които определиха случаите като ново заболяване, то е твърде ново и непроучено, за да знаем какви ще бъдат дългосрочните последствия. Лекарите не изключват и трайни необратими белодробни увреждания. Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че при повечето, но не всички случаи пациентите са употребявали различни никотин-съдържащи пълнители с различни аромати, както и канабис. Лекарите призовават още за прекратяване употребата на тези продукти, особено от млади, бременни или хора с придружаващи заболявания.


Повечето от засегнатите лица са тийнейджъри и млади хора. Известната компания за електронни цигари Juul labs те първа се разследва от Агенцията на контрол на храните и лекарствата в САЩ. Междувременно през изминалата седмица щата Мичиган е първият, в който се забрани употребата на ароматизирани никотинови продукти за електронни цигари и наргилета. Губернаторът на щата Гретчън Уитмър установява забраната, поради факта, че различните никотинови продукти с вкус на плодове и бонбони се промотират успешно сред тийнейджърите. Притеснителна правителствена статистиката за периода от 2011 до 2015 г. употребата на електронни цигари и вейпове сред гимназиалните ученици е нарастнала с 900%.


При анализ на течните пълнители било установено, че в повечето от тях се съдържа витамин Е ацетат, който кумулира в белите дробове.


За кратко време се проведоха редица проучвания, които да установят ефектите на електронните цигари и наргилета върху организма. Едно от изследванията е от медицинския колеж „Бейлор“ в Хюстън, Тексас. При опити с гризачи изследователите установили, че в белите им дробове се акумулират липиди, които се натрупвали също и в макрофагите, като нарушавали тяхната функция. Изследователите установили още, че при излагане на различни патогени гризачите, които били изложени на дим от електронни цигари развивали много по-лесно белодробни инфекции, поради нарушен имунитет. Предполага се, че това е причината за възникването на новото заболяване, свързано с употребата на електронни цигари.


Според друго скорошно проучване, проведено от изследователи от Северна Каролина, електронните цигари и наргилета намалявали фертилитета при жени и водели до увеждания на плода и последващо забавено развитие на бебето. Изследването е проведено с гризачи и някои учени остават скептични към резултатите, поради този факт. Изследването установило още, че малките имали по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, нарушен метаболизъм и диабет, поради експозицията с химикалите. Редица центрове за ин-витро инсеминация във САЩ вече отказват процедури на жени, които са употребявали електронни цигари, поради опасение за техния ефект върху развитието на плода.


През последните години в развитите страни силно нарастна употребата на електронни цигари и наргилета. Поради липса на достатъчно данни се утвърди мнението, че те са по-безопасен продукт, в сравнение с традиционните никотинови продукти. Все повече нови изследвания обаче сочат, че това не е така. От Световната здравна организация (СЗО) заявяват, че несъмнено електронните цигари са вредни за здравето и трябва да бъдат подложени на регулация.