Готовността ни да окажем помощ с изкуствено дишане уста в уста строго зависи от пола на човека, който се нуждае от помощ. Това доказват данните от ново проучване на екип от университета в Пенсилвания.

 

В случаите, когато се налага да се извърши изкуствено дишане, случайно преминаващите хора са много по-склонни да реагират, ако нуждаещият се е мъж, а не жена. Статистиката за подобни случаи сочи, че 45% от мъжете, нуждаещи се от изкуствено дишане на обществено място, получават тази помощ. При жените обаче процентът е доста по-нисък – около 35%.


 

Като най-честа причина за нужда от изкуствено дишане се посочва сърдечният арест. Това е състояние, при което сърцето внезапно спира, най-често поради ритъмни нарушения на пулса.

 

Учените подчертават, че оказването на изкуствено дишане уста в уста е основна мярка за първа помощ при сърдечен арест. В много случаи това е и животоспасяваща намеса, тъй като повишава неколкократно шанса на пациента да оцелее след сърдечен арест.

 

Установяването на факта, че жените по-рядко получават изкуствено дишане на публично място, провокира по-задълбочен анализ на статистическите данни с цел да се разкрият причините за това. Само в САЩ годишно около 350 хиляди души получават сърдечен арест на публично място и се налага първа помощ да бъде оказана от случайни минувачи. Фактът, че такава помощ се оказва по-рядко на жени, се обяснява с моралните задръжки и притеснението от извършване на сърдечен масаж и изкуствено дишане на жена.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В по-голям процент от случаите първична помощ се оказва от мъже, а основното препятствие идва от необходимостта да се стимулира сърдечната дейсност чрез външен сърдечен масаж. Допитването до мъже, ставали свидетели на жени, нуждаещи се от изкуствено дишане на обществено място, показва, че голяма част от тях сочат моралните задръжки като основна причина да не реагират навреме.

 

Според учените обаче бързата реакция в такива ситуации е въпрос на живот и смърт и притеснението от досега с гърдите на непозната жена може единствено да наклони везните към леталния изход. Още повече че при правилно изпълнение, изкуственото дишане изисква единствено притискане на гръдната кост и дишане уста в уста.

 

Посочената статистика доказва колко важно е запознаването на всеки с основните механизми при оказване на изкуствено дишане. Освен за премахване на негативната спрямо жените междуполова статистика, това ще помогне и за поне двойно намаляване на смъртността сред хората, получили сърдечни проблеми на публично място.