Йемен се намира пред най-тежката холерна епидемия в света. Това обявиха от Организацията на обединените нации (ООН). Над 1 300 души са загинали заради заболяването от края на април до момента. Всеки ден от холера се заразяват около 5 000 души в страната, се казва в съвместно изявление на УНИЦЕФ и Световната здравна организация, цитирано от световните медии. 
 
Една четвърт от жертвите, починали от тежката болест, са деца. Очаква се броят на жертвите да се увеличи, затова трябва спешно да се предприемат мерки за ограничаване разпространението на епидемията, обявиха още от СЗО и УНИЦЕФ. 
 
"Изправени сме пред най-тежката епидемия от холера в света, средно с 5000 нови случая на ден", се казва още в изявлението. Данните на ООН показват, че близо 30 000 здравни работници в Йемен не са получавали заплатите си от близо 10 месеца. Липсата на лекари, както и лошите санитарни условия са лишили 14 милиона и половина от нормален достъп до чиста вода и хигиена, което е предпоставка за разпространението на болестта и увеличаване на броя на заболелите. 
 
Холерата засяга стомашно-чревния тракт и предизвиква диария, която води до висока по степен дехидратация и нарушаване на водно-електролитното равновесие в организма. Причинител на заболяването са микроорганизмите Vibrio cholerae. Срещат се най-често в соленоводните басейни, но могат да просъществуват, развивайки се в мекотели или отходни канали. Затова и питейната вода има епидемиологично значение за разпространението на заболяването. Въпросните бактерии могат да отделят токсини в червата и така да предизвикат началото на една продължителна и със загуба на много течности диария. Непреварена вода, неизмити плодове и зеленчуци, въобще неодостатъчно добра хигиена, могат да причинят развитието на холера,  при която заразяването става по фекално-орален път. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Инкубационният период е от няколко часа до 2-3 дни, като зависи от количеството бактерии, съдържащи се в организма. Те преминават невредими през стомаха и достигат тънките черва, където започват да отделят токсини и ги увреждат. За разлика от тях дебелите черва остават незасегнати. Ако не се лекува навреме, холерата води до смърт.