Ключова дума на научните дискусии по време на световния научен форум на ASCO бе „имунотерапия на рака“, а програмата на конгреса  включваше и проблемите на превенцията на едно от заболяванията – бичове на съвремието.


Над 32 500 участници регистрира тазгодишното издание на най-голямата и значима по мащабите си световна научна проява на онколози – конгресът на Американската дружество по клинична онкология (American Society of Clinical Oncology АSCO). По традиция всяка година в началото на юни Чикаго става столица на световната онкологична мисъл, а участници в проявата са не само специалисти по лечение на рака от САЩ, но и от целия останал свят. Тази година статистиката показва, че 53% от участниците в конгреса на ASCO са били медици от САЩ, а 47% - от Европа, Азия и всички останали континенти и държави.

 


България също бе представена на форума на ASCO, а веднага след завръщането си двама от тях – д-р Желязко Арабаджиев, който е представител за България в Европейското дружество по медицинска онкология, и д-р Таня Любомирова споделиха пред медиите впечатленията си от работата на форума и очертаха вижданията си за бъдещето на онкологията – една от най-динамично развиващите се области на съвременната медицина.

 

Очаквано имунотерапията бе водеща тема на форума, при това бяха дискутирани възможностите й при всички ракови локализации. Казвам очаквано, защото тези проблеми се разработват изключително интензивно през последните години и вече се отчита сериозен напредък в този област“, подчерта д-р Желязко Арабаджиев, който отскоро е началник на Отделението по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница. По думите на д-р Арабаджиев има една много погрешна представа у хората, че „имунотерапия на рака“ означава повишаване на общото ниво на имунитета на организма. Всъщност, при имунотерапиите се постига едно специфично лекарствено повлияване по начин, по който туморните клетки стават разпознаваеми за унищожаване, без лечебния процес да засяга здравите клетки, образно представи понятието онкологът. 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Според д-р Арабаджиев вече са налице много добри резултати в имунотерапията на малигнения меланом, най-тежкото злокачествено заболяване на кожата, както и в имунотерапията на тройно негативния рак на гърдата, на недребноклетъчния рак на белия дроб, в някои случаи и на дребноклетъчния белодробен рак, на метастатичния рак на пикочния мехур. Пример за успешни нови лекарства, които се прилагат в имунотерапията на тези ракови локализации са познатите на все повече хора PD – L1  и PD – 1 инхибитори, които откриха все по-големи надежди и оправдаха очакванията на специалистите по медицинска онкология.
  
Не е задължително имунотерапията при рак да се прилага самостоятелно, тя може да се комбинира с химиотерапия, с таргетна терапия, както и с лъчетерапевтични методи, стана ясно още от думите на д-р Арабаджиев. В същото време все по-интензивно се разработват и биомаркери, което улеснява значително персонализирания подход в онкологичното лечение, допълни той. Това е така,защото специалистите още от самото начало, с поставянето на диагнозата, благодарение на тестовете с биомаркери, ще могат да се ориентират за най-добрия терапевтичен подход към контретния пациент, поясни специалистът.
   
Две са основните цели, които си поставя онкологията днес – да постигне удължаване на преживяемостта на пациента и да допринесе за по-високо качество на живота му, съпоставимо с качеството при останалите хора, отбеляза д-р Арабаджиев. Той бе категоричен, че благодарение на прогреса в науката, днес заболяването „рак“ от фатална болест, равносилна на присъда, вече се е превърнала в хронично заболяване, което може да се контролира напълно ефективно в продължение на дълги години.

 

По думите на д-р Арабаджиев във форума на ASCO са участвали представител на пациентски организации, на професионалисти полагащи грижи за раково болни, на юристи, специализирани в защита на правата на онкологични пациенти, социални работници.

 

„Много сериозно се дискутираха съвременните аспекти на превенцията на рака. Търсеше се, например, отговор на въпроса за вредата от тютюна, но при „промяната на пейзажа“, на която сме свидетели днес – т.е. електронните цигари и вероятността те да се окажат вредни при рака на белия дроб и на покичния мехур. Обсъждаше се ролята на затлъстяването, защото то става все по-разпространено в цял свят. Говореше се и за влиянието на информацията върху протичането и изхода на болестта. В тази дискусия беше отделено внимание на  „вторият доктор“ на раково болните – интернет. Защото не е тайна, че пациентите обичат да търсят отговорите за заболяването си, освен от лекаря онколог и от интернет“, разказа д-р Арабаджиев.

 

Хоризонтът в онкологията се измества все по-напред, откриват се все нови и нови перспективи в лечението на рака, посочи онкологът. И, коментирайки участието на българските медици във форума, сподели:

 

„Вълнуващо е да си сред колеги от цял свят и съвсем непринудено, съвсем естествено да можеш да водиш разговор – в кафето или пред залата, с онези, които са водещи и които променят онкологичната доктрина в света. В тази откровена комуникация ние разбрахме, че сме там, където трябва да бъдем. И ако има нещо, което можем да си пожелаем, то е пациентите да идват при нас не след като са се лекували по всякакви алтернативни начини, с билки, с хомеопатия, например, и заболяването им е напреднало до стадий, в който трудно можем да им помогнем. Нека идват при нас веднага, след като се усъмнят, че нещо не е наред. Ние лекуваме според правилата на медицината на доказателствата, а тя се развива все по-бързо и все по-успешно“.


   

Д-р Желязко Арабаджиев е началник на отделението по Медицинска онкология в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“.
Завършил е медицина през 1997 г. в МУ-Варна. Специализира медицинска онкология в СБАЛО - София, като придобива специалността си през 2014 г. 
Работи като лекар по медицинска онкология и асистент в СБАЛО от 2013 до 2015 г. През 2015 г. д-р Арабаджиев става част от екипа на Клиника по Медицинска онкология след отриването на Сити Клиник Онкологичен център.
От 2018 г. се присъединява към екипа на отделение по Медицинска онкология в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“.
Д-р Арабаджиев е преминал редица специализации и курсове в областта на медицинската онкология в страната и чужбина: ESO, 7th Master class in medical oncology, Sofia, Bulgaria (2008 г.), курс: “Въведение в клиничните изпитвания, ICH/GCP за изследователи”, София, Българи (2012 г.), курс: Management of Thyroid Cancer, Universita di Pisa, Italy (2014 г.), ESMO 1st Perceptorship meeting on Clinical Trials, Budapest, HU (2014), Current management of Breast cancer, Institute Bordet, Brussels, BE (2014 г.), ESMO Academy of Medical Oncology, Oxford, UK (2015 г.).
Клиничните му интереси са насочени в областта на клинични изпитвания, лекарствено лечение на рак млечната жлеза, урогенитални тумори и карциноми на глава и шия.
Заместник председател е на Сдружение “Клуб Млад онколог” и съосновател и член на УС на Обучителна академия по онкология (ОАО). Член е на Българското онкологично научно дружество (БОНД) и национален представител за България на European Society for Medical Oncology (ESMO), American Society for Clinical Oncology (ASCO), General Medical Council (GMC) in the United Kingdom.
Има редица публикации в български и чуждестранни научни издания.