Средиземноморската диета, включваща най-малко две порции мазна риба седмично, може да намали риска от развитие на диабетна ретинопатия при възрастните с диабет тип 2. Това твърди мащабно проучване, проведено в Испания. 
 
Изследователите са анализирали данните за хората, които участват в предишно по-голямо проучване, проведено в периода 2003 г. - 2009 г., отново в Испания.
 
В него е тестван средиземноморския модел на хранене, включващ студено пресован зехтин и ядки, като превенция срещу предотвратяване на сърдечни проблеми в дългосрочен план. 
 
Участвали са около 3600 хиляди души на възраст между 55 и 80 години, които са били болни от диабет тип 2.
 
Въз основа на въпросници, касаещи храненето, учените са установили, че три четвърти от участниците са приемали около 500 мг омега-3 мастни киселини дневно, което може да се постигне чрез консумацията на мазна риба от типа на сьомга 2 пъти седмично. 
 
За 6-годишния период на проучването са регистрирани 69 нови случая на влошено зрение и заплаха от диабетна ретинопатия. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Хората, които са изпълнявали препоръките за прием на омега-3 обаче, са били поставени в 48% по-нисък риск от развитие на заболяването, показват изводите. 
 
Положителният ефект върху зрението от приема на омега-3 мастни киселини не е само при хората с диабет, подчертават специалистите, пише Reuters.
 
„Честотата на захарния диабет се увеличава и следователно, повече хора ще страдат от усложнения вследствие на заболяването. Ако тези усложнения не се третират правилно, това може да доведе до трайно увреждане на очите“, обяснява водещият автор на изследването Алекс Сала-Вила, изследовател от авторитетен Биомедицински изследователски център в Мадрид.
 
По думите му хората трябва да са наясно, че по отношение на диетата, дори малки промени в правилната посока, могат да доведат до значителни ползи за здравето
 
„Включването на риба в менюто ни може да удължи живота ни и да подобри качеството му. Освен за очите, тя е полезна за сърцето и мозъка“, подчертава още специалистът.